Сладки питки Назук с орехов пълнеж
Необходими продукти
За тестото:
1,5 чаена чаша пресято брашно
1,4 чаена лъжица бързодействаща суха мая
1/2 чаена чаша сметана
200 грама размекнато масло
За плънката:
3/4 чаена чаша пресято брашно
3/4 чаена чаша захар
100 грама размекнато масло
1 чаена лъжица ванилов екстракт
1/4 чаена чаша смлени орехи
1 жълтък - за намазване
Начин на приготвяне:
Замесете тестото: изсипете пресятото брашно в купа, прибавете маята и разбъркайте. След това сложете сметаната и маслото, отново разбъркайте добре и замесете тесто, което не трябва да лепи по ръцете. Поставете го в купа, подмазана с масло, покрийте с фолио и приберете в хладилника (най-добре за една нощ).
Направете плънката: смесете брашното, захарта и маслото. След това протрийте добре с ръце (може да използвате и блендер), прибавете ванилина и смлените орехи, отново разбъркайте добре. Когато всичко е готово, оформете Назук-а. Разрежете тестото на две части. Едната сложете в купа, а другата - върху дъска, посипана леко с брашно. Разточете много тънко (но не прозрачно) под формата на правоъгълник. Разпределете тънък слой от плънката върху цялата повърхност от тестото, навийте на руло и разрежете на 10 равни части. Тях подредете в тава, подмазана с масло, намажете ги с разбит жълтък и сложете да се пекат във фурната, загрята до 300 градуса в продължение на 30 минути. По същия начин процедирайте и с останалото тесто.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Сладка питка с млечно-яйчен крем и пудра захар
- Сладки питки с извара и сушени сини сливи
- Пясъчна пита без брашно и яйца с кайсиево сладко
- Сладка питка
- Сладка коледна питка със сушени плодове, ядки и цитрусови корички
- Сладки питки с мляко
- Сладка маслена питка с карамелена коричка
- Пита със сладко и орехи
- Сладки питки със стафиди
Коментари към Сладки питки Назук с орехов пълнеж