Салата от нахут и червен лук

Необходими продукти:
- 3 чаени чаши суров нахут
- 4 скилидки чесън - пресовани
- сол и черен пипер
- 1 голяма глава червен лук - нарязан на много тънки полумесеци
- 1 супена лъжица сумак
- 1 чаена лъжица лют червен пипер
- 1 чаена лъжица сол
- 1 връзка магданоз
- 3 супени лъжици сок от лимон
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици сироп от нар
- 5-6 листа мента
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за една нощ, след което го измийте и сварете в чиста вода, заедно с малко сол и черен пипер и пресованите скилидки чесън. След като водата заври, намалете котлона и оставете нахута да къкри между 1 и 2 часа, докато омекне, но не трябва да се разпада.
След като нахута е сварен, излейте водата от него и го прехвърлете в голяма тава, за да се охлади по-бързо.
През това време сложете нарязания на тънко лук в купа, добавете сумака, солта и лютия пипер. С ръце разбъркайте подправките и лука за няколко минути и излейте течността, която се отдели.
Сложете нахута към лука и добавете нарязания на ситно магданоз. С ръце или две вилици разбъркайте продуктите. Подправете със сол и черен пипер.
Приберете салатата в хладилник до сервирането й (най-добре я оставете за една нощ).
Точно преди сервиране, поръсете с нарязани листенца мента.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Аквафаба – натуралният заместител на яйца
- Супа от нахут и картофи с ориз
- Веган майонеза от нахут
- Нахут с чесън и маслини
- Салата от нахут с домати, яйца и пилешко месо
- Нахут с ориз и лук
- Салата с нахут, мента, репички, сирене и зеленчуци
- Салата с ечемик, краставици, нахут и грах
Коментари към Салата от нахут и червен лук