Начало Хранене Рецепти Салати Със зеленчуци Салата от киноа със запечени домати, карамелизиран лук и спанак

Салата от киноа със запечени домати, карамелизиран лук и спанак

Салата от киноа със запечени домати, карамелизиран лук и спанак - изображение

Необходими продукти:

  • 260 грама чери домати
  • малко зехтин
  • черен пипер на вкус
  • морска сол на вкус
  • щипка кафява захар

 

  • 230 грама киноа
  • 5 супени лъжици зехтин
  • 400 милилитра зеленчуков бульон
  • 180 милилитра вода
  • 1/2 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 1 връзка магданоз
  • връзка прясна мента

 

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 глави кромид лук
  • 2 чаени лъжици кафява захар
  • 1 супена лъжица балсамов оцет

 

  • 100 грама спанак

 

Начин на приготвяне:

Разрежете чери доматите на две, сложете в тава, напръскайте със зехтин, подсолете, поръсете с черен пипер, щипка кафява захар и разбъркайте. Подредете ги с разрязаните части нагоре и изпечете във фурната при 175 градуса за около 40 минути (трябва да се зачервят).

Сгорещете 2 супени лъжици зехтин в тенджера на силен огън. Изсипете киноата и я запържете за няколко минути, като бъркате непрекъснато. След това налейте бульона и водата, изчакайте течността да кипне, затворете съда с капак, намалете температурата на котлона и оставете зърната да се варят, докато омекнат и поемат всичката течност (около 30-40 минути). Тогава отстранете тенджерата от огъня и оставете за 5 минути, без да махате капака.

Изпържете нарязания кромид в 2 супени лъжици зехтин на бавен огън. Щом лукът омекне, към него прибавете 2 чаени лъжици кафява захар, налейте оцета, подправете и пържете още 5 минути, за да се зачерви и карамелизира.

Към готовата киноа добавете сока от половин лимон, 2-3 супени лъжици зехтин, наситнения чесън и по-голямата част от магданоза и ментата. Разбъркайте старателно и подправете допълнително на вкус, ако е необходимо. Смесете със спаначените листа и изсипете комбинацията в голям съд, подходящ за поднасяне на салатата. Върху зърната сложете печените доматени парчета, карамелизирания лук и поръсете с останалите мента и магданоз.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: patee.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ЛеченияБотаникаДиетиНовиниСнимкиЛайфстайл