Ризото с джоджен и лек сос
Необходими продукти за 9 порции
За ризото:
500 грама кръглозърнест ориз
200 мл сухо бяло вино
1 литър пилешки бульон (може и друг)
100 грама целина (корен)
1 люта чушка
1 глава лук
30 грама джоджен
30 мл сок от зелен лимон
1 с. л. кора от зелен лимон
2 с. л. мед
1 с. л. зехтин (или друго растително олио)
сол и пипер - на вкус
За соса:
500 мл сметана 20-25% (сметанов сос)
50 мл сухо бяло вино
1 с. л. мед
20 грама джоджен
1/2 ч. л. индийско орехче (в смлян или настърган вид)
100 грама твърд кашкавал
сол и пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете в чаша сока и кората на лимона с меда и виното, добавете ситно нарязания пресен джоджен. Зеленчуците (целината, чушката и лука) нарежете на малки парчета и ги запържете в нагорещено масло около 2 минути. Ориза запържете на средна температура до прозрачност (около минута). След това прибавете сместа от мед, вино и джоджен и оставете на котлона, докато течността не се изпари. Когато това се случи, налейте 200 грама от бульона (горещ). Нека оризът се вари до изпаряване на течността като разтръсквате тенджерата (тигана) от време на време, без да затваряте с капак. След изпаряването налейте още 200-250 мл бульон, оставете пак да се изпари и така, докато не свърши бульонът (това отнема около половин час). Сол и пипер добавете, когато наливате последния бульон. Оставете на изключен котлон за 10-15 минути.
Необходими са ви формички, в които да сложите плънката и да допълните плътно с ризото. Оставете на топло място и покрийте с кърпа.
Пригответе соса:
Смесете сметановия сос с индийското орехче, подправете със сол и пипер. Настържете кашкавала, а джоджена нарежете на ситно. Смесете меда с виното.
Оставете сметаната да заври на бавен огън, прибавете виното с меда, джоджена и оставете да ври без капак, разбърквайки от време на време (около 7 минути). След като сместа стане готова, я прехвърлете в чист съд, покрийте или затворете с капак и оставете да изстине малко.
Ризото се поднася като гарнитура или като основно ястие със сос.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВЕЛЕДА РАСТИТЕЛЕН ГЕЛ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ И ВЕНЦИ 75 мл
ВЕЛЕДА ПАСТА ЗА ЗЪБИ С РАТАНИЯ 75 мл
ДОРАЛ ТОАЛЕТНА ВОДА DIONYSUS ЗА МЪЖЕ 100 мл
ЧАЙ ЛИТЪЛ БЕЪР ЗА ДЕЦА 160 г
ЧАЙ ЛИТЪЛ БЕЪР ЗА ДЕЦА 60 г
БОНБОНИ ЛУКЧЕТА ГАЛИ СТОМАХЧЕ 75 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Какви са здравословните ползи на ориза басмати
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Пийте чай от джоджен срещу разстройство и стомашни проблеми, дори и при деца
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Джоджен, Гьозум, Мятва
- Оризови спагети
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Сос Бъфало
- Безглутенова диета
Коментари към Ризото с джоджен и лек сос