Ризото с джоджен и лек сос

Необходими продукти за 9 порции
За ризото:
500 грама кръглозърнест ориз
200 мл сухо бяло вино
1 литър пилешки бульон (може и друг)
100 грама целина (корен)
1 люта чушка
1 глава лук
30 грама джоджен
30 мл сок от зелен лимон
1 с. л. кора от зелен лимон
2 с. л. мед
1 с. л. зехтин (или друго растително олио)
сол и пипер - на вкус
За соса:
500 мл сметана 20-25% (сметанов сос)
50 мл сухо бяло вино
1 с. л. мед
20 грама джоджен
1/2 ч. л. индийско орехче (в смлян или настърган вид)
100 грама твърд кашкавал
сол и пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете в чаша сока и кората на лимона с меда и виното, добавете ситно нарязания пресен джоджен. Зеленчуците (целината, чушката и лука) нарежете на малки парчета и ги запържете в нагорещено масло около 2 минути. Ориза запържете на средна температура до прозрачност (около минута). След това прибавете сместа от мед, вино и джоджен и оставете на котлона, докато течността не се изпари. Когато това се случи, налейте 200 грама от бульона (горещ). Нека оризът се вари до изпаряване на течността като разтръсквате тенджерата (тигана) от време на време, без да затваряте с капак. След изпаряването налейте още 200-250 мл бульон, оставете пак да се изпари и така, докато не свърши бульонът (това отнема около половин час). Сол и пипер добавете, когато наливате последния бульон. Оставете на изключен котлон за 10-15 минути.
Необходими са ви формички, в които да сложите плънката и да допълните плътно с ризото. Оставете на топло място и покрийте с кърпа.
Пригответе соса:
Смесете сметановия сос с индийското орехче, подправете със сол и пипер. Настържете кашкавала, а джоджена нарежете на ситно. Смесете меда с виното.
Оставете сметаната да заври на бавен огън, прибавете виното с меда, джоджена и оставете да ври без капак, разбърквайки от време на време (около 7 минути). След като сместа стане готова, я прехвърлете в чист съд, покрийте или затворете с капак и оставете да изстине малко.
Ризото се поднася като гарнитура или като основно ястие със сос.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН ПЛОДОВ САПУН С ДЮЛЯ И МЕНТА 250 г
БОНБОНИ ЛУКЧЕТА ГАЛИ СТОМАХЧЕ 75 г
ЧАЙ ЛИТЪЛ БЕЪР ЗА ДЕЦА 160 г
ДОРАЛ ТОАЛЕТНА ВОДА DIONYSUS ЗА МЪЖЕ 100 мл
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Пийте чай от джоджен срещу разстройство и стомашни проблеми, дори и при деца
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Джоджен, Гьозум, Мятва
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Сос Бъфало
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Ориз с морски дарове в сметанов сос
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
Коментари към Ризото с джоджен и лек сос