Ризото с гъби
Необходими продукти:
2/3 ч. ч. бял ориз (Арборио)
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 ч. ч. бульон (пилешки или зеленчуков)
200 г гъби (пачи крак)
1 ч. л. орегано
малко индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1 с. л. лимонов сок
2 с. л. настърган кашкавал
зехтин
Начин на приготвяне:
Нагрейте бульона почти до завиране и го поддържайте горещ на слаб огън.
Нарежете лука и чесъна и ги запържете за 2 минути в зехтина. След това прибавете ориза и оставете да се приготвя няколко минути, бъркайки го. Постепенно налейте горещия бульон, разбърквайки и наливайте от него, когато количеството, което сте прибавили преди това се е поело от ориза напълно. Успоредно с това, нагрейте зехтин в отделен съд и изпържете гъбите за кратко (2 -3 минути), прибавяйки към тях орегано и индийско орехче. Смесете ги с ориза, 10 минути преди той да бъде напълно готов. Подправете. Лимоновия сок сложете 2 минути, преди да свалите от котлона. Свалете готовото ризото от огъня, добавете настъргания кашкавал, разбъркайте и поднесете веднага.
Може да използвате повече лимонов сок и/или да прибавите лимонова кора. Също така ако желаете, добавете вино в началото на пърженето, преди да налеете бульона.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Гъби портобело
Коментари към Ризото с гъби