Гъбено ризото с чесън и пармезан
Необходими продукти:
- 4 чаени чаши пилешки бульон
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 1/2 чаени чаши ориз
- 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 40 грама масло
- 500 грама гъби, нарязани на филийки
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 чаена чаша пармезан, прясно настърган
За гарниране:
- пресен магданоз, нарязан на ситно
- прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте пилешкия бульон в малка тенджера на силен огън, докато заври.
- Отдръпнете от котлона, покрийте с капак и заделете настрана.
- Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голяма тенджера на средно силен огън.
- Добавете лука, разбъркайте и го задушете за 2-3 минути, докато омекне.
- Прибавете ориза и разбъркайте добре.
- Добавете виното, разбъркайте и гответе още 1-2 минути, докато почти се изпари.
- Прибавете 1 чаена чаша от пилешкия бульон, внимателно разбъркайте и гответе, докато се абсорбира. Повторете с останалия бульон.
- Загрейте останалия зехтин в голям тиган на средно силен огън.
- Добавете чесъна и го сотирайте в продължение на 3-4 минути до златист цвят.
- Прехвърлете го в малка чиния с помощта на решетъчна лъжица.
- Увеличете силата на котлона, добавете маслото и запържете гъбите в продължение на 5 минути до златист цвят. Работете на партиди, според големината на тигана.
- Извадете 3/4 от гъбите и ги заделете настрана.
- Добавете чесъна и магданоза в тигана, подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Заделете настрана за гарниране.
- Прибавете останалите гъби в ориза, заедно с настъргания пармезан. Разбъркайте.
- Поднесете гъбеното ризото топло, гарнирано с овкусената гъбена смес и поръсено с магданоз и пармезан.
Приятен апетит!
Снимка: salamancafresh.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Гъби портобело
Коментари към Гъбено ризото с чесън и пармезан