Гъбено ризото с леща, лук и кашкавал
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голяма глава жълт лук, нарязана на ситно
- 450 грама гъби, нарязани на четвъртинки
- сол кашер
- прясно смлян черен пипер
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 2 големи яйца, леко разбити
- 1 чаена чаша + 2 супени лъжици настърган кашкавал
- 4 чаени чаши сварен ориз, бял или кафяв
- 2 1/2 чаени чаши сварена леща
- 1/2 чаена чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и подмажете правоъгълна тавичка с размери 23 х 33 сантиметра със зехтин.
- Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на умерен огън.
- Добавете лука и го карамелизирайте в продължение на 8-10 минути, като разбърквате често.
- Увеличете силата на котлона до средно силна и прибавете гъбите.
- Подправете със сол и черен пипер и гответе още 4-5 минути. Отдръпнете от котлона.
- В голяма купа смесете прясното мляко и 1 чаена чаша настърган кашкавал.
- Добавете сварения ориз, лещата, гъбената смес и магданоза.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
- Изсипете сместа в подготвената тавичка и я поръсете равномерно с останалия кашкавал.
- Покрийте с алуминиево фолио и печете в продължение на 15 минути.
- Отстранете фолиото и запечете гъбеното ризото за още 10-15 минути.
- Поднесете го веднага, за да се насладите на неустоимия вкус и аромат.
Приятен апетит!
Снимки: thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Свинско с гъби в сметана
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Зимна припънка, Зимненка
- Гъби портобело
Коментари към Гъбено ризото с леща, лук и кашкавал