Пълнен шаран със сос Велюте
Необходими продукти:
800 грама шаран
150 грама филе от костур
1 глава лук
40 грама бял хляб
1 морков
1 яйце
4 с. л. олио
бял пипер и сол на вкус
За бульона:
1 морков
1 глава лук
1 с. л. захар
2-4 зърна карамфил
5 зърна черен пипер
2 дафинови листа
сол на вкус
магданоз, копър – 1-2 стръка
За соса:
20 грама масло
20 грама брашно
40 мл бяло вино
250 мл рибен бульон
Начин на приготвяне:
Изчистете шарана, отстранявайки люспите и вътрешностите му и го разрежете от страната на корема. След това внимателно и с остър нож филетирайте рибата. Местата, където кожата се свързва с перките, отрежете с ножица. Прекъснете гръбнака в областта на главата и опашката като се стараете да не повредите връзката на кожата с тези части. Отделете останалото месо по гръбнака, а самия него оставете – ще ви трябва за бульона.
Нарежете лука на ситно, а моркова настържете. Половината от лука запържете заедно с моркова в олио. Отделеното месо, филето от костур и сместа от морков и лук смелете с помощта на блендер. Добавете накиснатия във вода и намачкан хляб, сол и бял пипер на вкус, останалата част ситно нарязан суров лук, яйцето. Омесете добре каймата до получаването на еднородна смес.
Напълнете шарана с каймата като придадете вид на цяла риба. Сложете я в съд за печене с капак, прибавете гръбнака, моркова и лука, нарязани на едри парчета, зърната карамфил и черен пипер, дафиновите листа, захарта и зелените подправки. Налейте вода, колкото да се покрие шарана, посолете. Затворете съда с капака и сложете във фурната. Оставете да се готви 1 час и 20 минути при 180 градуса.
Оставете готовия шаран да се охлади в бульона.
Приготвяне на соса:
Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и пържете, бъркайки непрекъснато до получаване на лек розов цвят. След това прибавете бульона, който се получи при приготвянето на рибата и бялото вино. Оставете да ври 10 минути на слаб огън.
Нарежете шарана на парчета, украсете със зелена салата, резени лимон и маслини. Сервирайте със соса!
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Сос Бъфало
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
Коментари към Пълнен шаран със сос Велюте