Пшенични кюфтета с плънка от кайма, орехи и доматено пюре

Необходими продукти:
каша от фино смляна пшеница
3 чаени чаши гореща вода
3,5 - 4 чаени чаши брашно
2 яйца
червен пипер - на вкус
сол и подправки на вкус
За плънката:
200 - 300 грама кайма
100 грама орехи
1 супена лъжица доматено пюре (или 2 домата)
магданоз
подправки
сол
Начин на приготвяне:
Пшеничната каша може да замените с такава от булгур.
Залейте пшеничната каша с вряща вода, затворете съда с капак и оставете за 30 минути, за да набъбне. След това към нея прибавете яйцата, брашното, червения пипер, останалите подправки и сол. Замесете лепкаво тесто.
Направете плънката. За целта запържете леко каймата, прибавете смлените орехи и доматеното пюре (доматите), посолете и пържете до готовност. Сложете магданоза.
Намажете ръцете си с олио и скъсайте малко от тестото (колкото топка за тенис), оформете топче. Направете вдлъбнатина в средата с палеца си и постепенно увеличавайте размера й, докато тестото придобие форма на чушка.
"Чушките" напълнете с 1 чаена лъжичка от плънката и прищипете краищата. След това поставете кюфтето между дланите си и с въртеливи движения "завийте".
Изпържете в голямо количество мазнина на несилен огън до златисто.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Кюфтенца от макарони и кашкавал
- Кюфтeта в патладжан (Ислим кебап)
- Кюфтенца от еленско месо в пикантен доматен сос
- Кюфтенца с гъби и тиквички
- Сочни пържени кюфтета с чесън и мляко
- Печени кюфтета с розмарин и чесън
- Кюфтета в лучен сос на фурна
- Кюфтета с моцарела в доматен сос
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
Коментари към Пшенични кюфтета с плънка от кайма, орехи и доматено пюре