Портокалов сос с шампанско и мед
Пенливото вино може да загуби мехурчетата си, ако стои дълго време отворено, но въпреки това може да се използва за приготвянето на здравословен и лесен сос за свинско или риба. Ароматът му се съчетава идеално с портокалов сок и кориандър.
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин екстра върджин
- 1 глава лук шалот, наситнен
- 1 и 1/3 чаени чаши шампанско + 1 супена лъжица
- 1/2 чаена лъжичка портокалови корички
- 1/4 чаена чаша портокалов сок
- 1 супена лъжица мед
- 1/4 чаена лъжичка смлян кориандър
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 супена лъжица краве масло
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в малка тенджера на средно силен огън. Запържете шалота, като разбърквате често, докато омекне.
Изсипете 1 и 1/2 чаши шампанско, портокаловите корички, портокаловия сок, меда, кориандъра, солта и черния пипер и оставете да кипне, като разбърквате от време на време. Гответе за около 10-12 минути.
В малка купа разбъркайте останалата 1 супена лъжица шампанско с царевичното нишесте, след което изсипете в тенджерата, като разбърквате постоянно, докато се сгъсти. Свалете от котлона, добавете маслото и разбъркайте да се разтопи.
Сервирайте соса към порция печено месо или риба.
Приятен апетит!
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
БИОТЕЧ ZERO СОС 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Сос Бъфало
- Сос от топено сирене със сметана и кашкавал
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Сос от сирена с прясно мляко и лук
- Пилешки пържоли в лимонов сос
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Кашкавален сос Бешамел
Коментари към Портокалов сос с шампанско и мед