Портокалова торта с крем ганаш и орехи
Необходими продукти:
За блата:
4 големи яйца
175 грама захар
50 грама нишесте
150 грама брашно
За напояване:
1 чаена чаша силен чай
150 милилитра сметана с масленост 20%
100 грама захар
За портокаловия крем:
150 милилитра портокалов сок
2 супени лъжици настъргана портокалова кора
1/2 портокал
3 жълтъка
2 супени лъжици брашно
4 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
За крема ганаш:
300 милилитра сметана с масленост 20%
1 черен шоколад
1 супена лъжица брашно
70 грама масло
половин чаена чаша орехови ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Чукнете яйцата в тенджера с дебели стени, сложете захарта и поставете на котлона. Затоплете ги до 40 - 45 градуса, свалете от огъня и разбивайте в продължение на около 15 минути. Еластичната консистенция е показател за готовност.
Пресейте брашното и нишестето, прибавете при яйцата и старателно разбъркайте отдолу нагоре. Сместа изсипете във форма, подмазана с олио и посипана с брашно. Поставете в предварително загрята фурна за около 30 минути, като през това време не трябва да отваряте вратата в никакъв случай.
Когато блатът е готов, извадете го от формата и оставете да се охлажда.
Направете портокаловия крем. В подходящ съд смесете сока и кората от портокал, захарта, солта, жълтъците и пресятото брашно. Нека комбинацията заври при непрекъснато бъркане. След 2 минути кремът трябва да се сгъсти. Свалете го от котлона и прибавете парченца портокал.
Следва да сварите силен чай и да разбиете сметаната със захарта.
Сглобете тортата. Разрежете блата през средата, за да се получат две плоски парчета. Едното пропийте с чая, намажете с портокаловия крем, разпределете сметаната. Отгоре поставете другия блат, него също пропийте с чая, като предварително го надупчите с клечка за зъби.
Оставете тортата за момента и се заемете с направата на крем ганаш.
Нагрейте подходящ съд, в него налейте сметаната, затоплете я достатъчно, но не допускайте да заври. Прибавете шоколада, изсипете брашното и бъркайте, докато кремът започне да се сгъстява. Тогава добавете маслото и свалете съда от огъня.
Покрийте повърхността и страните на тортата с получения крем, изчакайте 30 минути, намажете още веднъж и приберете в хладилника за четвърт час. Когато извадите, нанесете още един слой крем и поръсете тортата с натрошени орехови ядки. Отново върнете в хладилника и след 2 часа може да си хапнете с удоволствие.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Лятна торта с плодове без печене
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Портокалова торта с крем ганаш и орехи