Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

от 24 фев 2017г., обновено на 21 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Рибата заема специално място в кулинарията. Това се свързва се огромното разнообразие на видове и рецепти за приготвянето им. За да бъдат тези ястия сполучливи, е важно да знаем какви подправки може да използваме в зависимост от вида на водния представител и от начина, по който ще го сготвим.

Ще обърнем внимание  на подправките, подходящи за речни риби. Речните риби не се отличават със силно изразени вкусови качества. Това налага добавките и билките, които се използват при приготвянето им, да бъдат ароматни и остри.

Подправки за пържена речна риба

Пърженето е сред най-популярните термични обработки не само на рибата. Така ястията придобиват специфичен вкус, а сухите меса стават по-сочни, заради мазнината, която поемат.

Солта и различните видове пипер са сред задължителните подправки за пържена риба. Солта се слага в мазнината, така рибата ще поеме толкова, колкото й е необходимо. При пържене на речна риба може да се добавят също:

  • чесън – малки количества от лютия зеленчук ще подобрят вкуса на ястието;
  • кориандър, мащерка, настъргано индийско орехче – правят вкуса по-изразен и уникален;
  • куркума – придава наситен жълт цвят и сладък привкус на ястието;
  • босилек, копър, магданоз, чубрица, маточина – тези подправки се накълцват ситно и се добавят към рибата в края на приготвянето, за да придадат повече свежест на ястието;
  • лимонов сок – няколко капки от цитрусовата течност ще премахнат миризмата на речната риба.

Подправки при задушаване на речна риба

Най-често рибата се задушава в мазнина, в сосове или със зеленчуци. Малко подправки само ще направят вкуса по-добър.

  • горчица и пипер – придават острота;
  • джоджен, босилек, маточина или розмарин – свеж аромат на билки никога не е излишен, важното е да не се прекалява с тях;
  • всички видове лук, копър – подсилват вкуса на речната риба.

Неподходящи за използване при задушаване на речна риба са силните къри, кориандър, куркума и канела.

Подправки при сваряване на речна риба

Сваряването на рибата в голямо количество течност до известна степен затруднява избора на подходящи подправки, защото последните трябва да могат да проникнат в месото през бульона. Подходящи за използване са:

  • лук и дафинов лист – с тяхна помощ течността става по-наситена, освен това се премахва речният мирис на рибата;
  • люти видове пипер – придават лека острота на месото; пиперът на зърна също е подходящ;
  • целина и магданоз – насищат вкуса;
  • шафран, индийско орехче, розмарин, градински чай – оставят горчив нюанс в бульона, давайки на рибата само необходимото й вкусово подобрение.

При варене не е удачно да се употребяват канела, червен пипер, куркума, кориандър, кимион, защото те ароматизират бульона, без да достигат до самата риба.

Подправки при печене на речна риба

Със или без фолио, във фурна, в микровълнова или на жар, печената речна риба е вкусна и диетична. При такава термична обработка е добре да я подправите с билки, поръсвайки от всички страни. Подходящ избор са:

  • майорана, анасон, риган – подсилват вкуса;
  • лук, целина магданоз – премахват речната миризма;
  • дафинов лист, маточина, джоджен – придават свеж аромат и може да подсладят готовото ястие;
  • куркума, кориандър, мащерка – правят вкуса наситен и пикантен.

Индийско орехче, червен пипер, канела и кимион не използвайте при печене, защото ще развалят вкуса на рибата.

Подправки при опушване на речна риба

  • Пушената риба има специфични аромат и вкус, които не се нуждаят от подсилване. Въпреки това бихте могли да добавите малко целина под хрилете, което ще направи аромата още по-приятен.
  • Други подправки, които няма да се отразят неблагоприятно върху готовата риба са горчица, смлян червен пипер, шафран и естрагон. С някоя от тях натрийте продукта от всички страни и тогава подложете на опушване.

Източните подправки биха придали на ястието особен вкус, затова не ги включвайте в овкусяването.

Вижте още: Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начините й на приготваяне

Още по темата:
  • Домашна подправка за риба и морски продукти Домашна подправка за риба и морски продукти
  • Как да приготвите перфектната риба на скара Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Морски костур с горчица в орехова панировка Морски костур с горчица в орехова панировка
  • Риба в медена марината с чесън на фурна Риба в медена марината с чесън на фурна
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХАЯ ЛАБС РИБЕНО МАСЛО ОТ ТРЕСКА таблетки 1000 мг * 100
20.00лв.

ХАЯ ЛАБС РИБЕНО МАСЛО ОТ ТРЕСКА таблетки 1000 мг * 100

НУТРАВИТА РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА таблетки * 120
55.00лв.

НУТРАВИТА РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА таблетки * 120

ЛИЗИ ХЕЛТ ДУЕТ - ОМЕГА 3 + ВИТАМИНИ + МИНЕРАЛИ дози * 32
48.20лв.

ЛИЗИ ХЕЛТ ДУЕТ - ОМЕГА 3 + ВИТАМИНИ + МИНЕРАЛИ дози * 32

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА
15.10лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА

ДАБЪЛ УУД SPM (ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ ОТ РИБА) капсули * 120
210.20лв.

ДАБЪЛ УУД SPM (ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ ОТ РИБА) капсули * 120

Безплатна доставка за България!
РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC
39.00лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC

Коментари към Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
    www.framar.bg 
    на 07 June 2025 в 12:57
    Коментирайте "Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Калоферче
  • Посевна челебитка, Черен кимион
  • Карамфилово дърво, Карамфил подправка
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
  • Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Лимонена трева
  • Морски костур с горчица в орехова панировка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои антивирусни лекарства са подходящи за сезонния грип?

преди 1953 дни, 22 часа и 15 мин.

Тиквени семки срещу глисти подходящи ли са за дете?

преди 1956 дни, 23 часа и 51 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 1 дни, 48 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 1 дни, 3 часа и 4 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 1 дни, 23 часа и 41 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 3 дни, 15 часа и 17 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival