Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

от 24 фев 2017г., обновено на 21 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Рибата заема специално място в кулинарията. Това се свързва се огромното разнообразие на видове и рецепти за приготвянето им. За да бъдат тези ястия сполучливи, е важно да знаем какви подправки може да използваме в зависимост от вида на водния представител и от начина, по който ще го сготвим.

Ще обърнем внимание  на подправките, подходящи за речни риби. Речните риби не се отличават със силно изразени вкусови качества. Това налага добавките и билките, които се използват при приготвянето им, да бъдат ароматни и остри.

Подправки за пържена речна риба

Пърженето е сред най-популярните термични обработки не само на рибата. Така ястията придобиват специфичен вкус, а сухите меса стават по-сочни, заради мазнината, която поемат.

Солта и различните видове пипер са сред задължителните подправки за пържена риба. Солта се слага в мазнината, така рибата ще поеме толкова, колкото й е необходимо. При пържене на речна риба може да се добавят също:

  • чесън – малки количества от лютия зеленчук ще подобрят вкуса на ястието;
  • кориандър, мащерка, настъргано индийско орехче – правят вкуса по-изразен и уникален;
  • куркума – придава наситен жълт цвят и сладък привкус на ястието;
  • босилек, копър, магданоз, чубрица, маточина – тези подправки се накълцват ситно и се добавят към рибата в края на приготвянето, за да придадат повече свежест на ястието;
  • лимонов сок – няколко капки от цитрусовата течност ще премахнат миризмата на речната риба.

Подправки при задушаване на речна риба

Най-често рибата се задушава в мазнина, в сосове или със зеленчуци. Малко подправки само ще направят вкуса по-добър.

  • горчица и пипер – придават острота;
  • джоджен, босилек, маточина или розмарин – свеж аромат на билки никога не е излишен, важното е да не се прекалява с тях;
  • всички видове лук, копър – подсилват вкуса на речната риба.

Неподходящи за използване при задушаване на речна риба са силните къри, кориандър, куркума и канела.

Подправки при сваряване на речна риба

Сваряването на рибата в голямо количество течност до известна степен затруднява избора на подходящи подправки, защото последните трябва да могат да проникнат в месото през бульона. Подходящи за използване са:

  • лук и дафинов лист – с тяхна помощ течността става по-наситена, освен това се премахва речният мирис на рибата;
  • люти видове пипер – придават лека острота на месото; пиперът на зърна също е подходящ;
  • целина и магданоз – насищат вкуса;
  • шафран, индийско орехче, розмарин, градински чай – оставят горчив нюанс в бульона, давайки на рибата само необходимото й вкусово подобрение.

При варене не е удачно да се употребяват канела, червен пипер, куркума, кориандър, кимион, защото те ароматизират бульона, без да достигат до самата риба.

Подправки при печене на речна риба

Със или без фолио, във фурна, в микровълнова или на жар, печената речна риба е вкусна и диетична. При такава термична обработка е добре да я подправите с билки, поръсвайки от всички страни. Подходящ избор са:

  • майорана, анасон, риган – подсилват вкуса;
  • лук, целина магданоз – премахват речната миризма;
  • дафинов лист, маточина, джоджен – придават свеж аромат и може да подсладят готовото ястие;
  • куркума, кориандър, мащерка – правят вкуса наситен и пикантен.

Индийско орехче, червен пипер, канела и кимион не използвайте при печене, защото ще развалят вкуса на рибата.

Подправки при опушване на речна риба

  • Пушената риба има специфични аромат и вкус, които не се нуждаят от подсилване. Въпреки това бихте могли да добавите малко целина под хрилете, което ще направи аромата още по-приятен.
  • Други подправки, които няма да се отразят неблагоприятно върху готовата риба са горчица, смлян червен пипер, шафран и естрагон. С някоя от тях натрийте продукта от всички страни и тогава подложете на опушване.

Източните подправки биха придали на ястието особен вкус, затова не ги включвайте в овкусяването.

Вижте още: Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начините й на приготваяне

Още по темата:
  • Домашна подправка за риба и морски продукти Домашна подправка за риба и морски продукти
  • Лаврак на фурна с резене Лаврак на фурна с резене
  • Печено филе от сьомга със салца от авокадо Печено филе от сьомга със салца от авокадо
  • Риба с лук и моркови Риба с лук и моркови
3.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА
15.10лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
38.70лв. 36.77лв.

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ПРОМО
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC
39.00лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
34.10лв.

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

Коментари към Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
    www.framar.bg 
    на 02 July 2025 в 05:31
    Коментирайте "Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Печено филе от сьомга със салца от авокадо
  • Къри, Дърво къри
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Печени рибени рулца с плънка от ананас и орехи
  • Свеж микс от подправки за овкусяване на пуешко
  • Как да сушим билки според това дали са цветове, корени или цели растения?
  • Ако не умеете да рисувате с боички, опитайте с подправки
  • Кашкавалени бисквитки с масло и подправки
  • Трилистен коптис
  • Панирани пилешки хапки с подправки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои антивирусни лекарства са подходящи за сезонния грип?

преди 1978 дни, 14 часа и 49 мин.

Тиквени семки срещу глисти подходящи ли са за дете?

преди 1981 дни, 16 часа и 24 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 4 дни, 13 часа и 41 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 6 дни, 6 часа и 23 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 18 дни, 13 часа и 14 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 18 дни, 20 часа и 15 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЖАВАЛАТ КАНЕЛА капсули * 60

ЛЮКСЕОЛ РИЦИНОВО МАСЛО (ЗА КОСА, КОЖА И НОКТИ) 50 мл

КОЛАГЕН ЕКСПРЕС саше * 30 ЗОНАФАРМ

ЛЮКСЕОЛ ПОДХРАНВАЩО МАСЛО ЗА БРАДА 50 мл

ЕЛЛЕН ДАМСКИ ТАМПОНИ ПРОБИОТИЧНИ МЕДИУМ * 12

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 18:17:35

РЕЗИСТА ФОРТЕ таблетки за смучене * 30

Коментар на: Мария Петрова от 01 юли 2025г. в 17:11:09

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 16:53:08

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: Ангелова от 01 юли 2025г. в 16:17:46

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 юли 2025г. в 15:46:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival