Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне

Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне

от 27 фев 2017г., обновено на 21 апр 2021г.
Автор: Chef Framar
Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Разнообразието от морска риба е огромно, начините на приготвянето също. Вкусни крайни резултати се получават, разбира се, с използването на правилните подправки, които не трябва да са тежки и силни, защото целят само да допълнят и без това наситения вкус на рибата

Различни са ароматните добавки, които можем да употребяваме, в зависимост от избрания начин за термична обработка на морска риба, като не бива да прекаляваме с количествата, за да не развалим деликатния вкус на ястието.

Подправки за пържена морска риба

Всички видове морска риба може да се изпържат, а някои дори и без използване на мазнина (например: скумрия, тлъста херинга, есетра, камбала). Подходящи подправки са:

  • смлян пипер (бахар, черен, червен, бял): умереното овкусяване ще даде на ястието не толкова острота, колкото ще подсили натуралния вкус на рибата;
  • настъргани джинджифил или индийско орехче – придават остър вкус, трудно ще развалят морския аромат;
  • риган и мащерка – добавят лека пикантност в храната;
  • маточина – дава нотка свежест на наситеното месо на рибата.

Пържената морска риба не се съчетава добре с кардамон, кимион и кориандър, защото те ще развалят ястието, правейки вкуса му прекалено наситен и остър.

Подправки за задушена морска риба

Задушената риба запазва вида си, поемайки соса или сока от зеленчуците, с които се приготвя. Най-подходящи за използване са следните подправки:

  • бахар – придава наситен аромат, който не се губи в соса или сока на ястието;
  • дафинов лист – добавя се внимателно в края на приготвянето на рибата, целта е да се подсили специфичния й йоден привкус;
  • горчица – може да се сложи в соса, в който се задушава рибата, това ще придаде кисело-сладка острота;
  • джинджифил и индийско орехче – задачата им е да подсилят вкуса и да го направят по-пикантен.
  • чесън – незаменима подправка за задушена риба, чесънът придава парещ вкус, без да вреди на основните аромати.

Не се препоръчва използването на джоджен, копър, градински чай, къри, куркума, кориандър, кимион.

Подправки за сварена риба

Много готвачи съветват при варене на морска риба да не се употребяват подправки, но при желание да сложите в бульона такива, се доверете на:

  • лук и магданоз – насищат течността, като не позволяват рибата да стане суха дори при преваряване;
  • дафинов лист и смлян черен пипер – с тяхна помощ месото и бульона са по-вкусни и ароматни;
  • карамфил – малки количества от него ще направят ястието по-пикантно.

Източни подправки и ароматни билки са безполезни при варене на морска риба, защото ще пренаситят бульона и няма да позволят на рибата да поеме аромата.

Подправки за печена риба

Печенето позволява на рибата да запази максимум от хранителните вещества и естествения си вкус. Да не се използват прекалено наситени аромати, силни източни добавки. Заложете на по-леките и свежи варианти, например:

  • сол, лимонов сок и лук – абсолютно подходящи са при такава обработка на рибата;
  • розмарин – малка връзка от него не само ще украси готовото ястие, но и ще обогати аромата му;
  • босилек, копър, чубрица – източници са на ароматна свежест;
  • куркума или смлян червен пипер – ако ястието има нужда от освежаване, сложете малко от тези добавки;
  • смлян дафинов лист, бахар, смляна целина – подсилват вкуса на морската риба, добавяйки остра нотка и приятен аромат.

Не използвайте кориандър, кимион, кардамон, тъй като те са прекалено наситени и ще развалят ястието.

Подправки за опушена риба

Обработката на риба с помощта на ароматен дим не се нуждае от допълнително овкусяване. Мъничко сол и поднасяне върху легло от пресни зелени подправки и листни зеленчуци са на напълно достатъчни. Въпреки това, може да използвате:

  • черен пипер на зърна;
  • дафинов лист;
  • карамфил.

Вижте още: Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне



Още по темата:
  • Домашна подправка за риба и морски продукти Домашна подправка за риба и морски продукти
  • Как да приготвите перфектната риба на скара Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Морски костур с горчица в орехова панировка Морски костур с горчица в орехова панировка
  • Филе от риба в хрупкава панировка с бира Филе от риба в хрупкава панировка с бира
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА
15.10лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
38.70лв. 36.77лв.

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ПРОМО
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC
39.00лв.

РИБЕНО МАСЛО капсули * 90 GNC

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
34.10лв.

РИБЕН КОЛАГЕН 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

Коментари към Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне
    www.framar.bg 
    на 09 July 2025 в 11:14
    Коментирайте "Подходящи подправки за морска риба в зависимост от начина й на приготвяне"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Фалопия
  • Калоферче
  • Как да приготвите перфектната риба на скара
  • Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Посевна челебитка, Черен кимион
  • Киселица, Дива ябълка
  • Чубрица - балканска
  • Ехинофора
  • Домашна италианска подправка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои антивирусни лекарства са подходящи за сезонния грип?

преди 1985 дни, 20 часа и 32 мин.

Тиквени семки срещу глисти подходящи ли са за дете?

преди 1988 дни, 22 часа и 7 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 55 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 4 дни, 23 часа и 15 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 11 дни, 19 часа и 24 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 13 дни, 12 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ УЪРЛД ХОЛИН БИТАРТРАТ капсули * 180

КСИЛОИАЛ ФОРТЕ БЕЗ КОНСЕРВАНТИ капки 10 мл

МАГНИСИМО ФОРТЕ таблетки * 20

МАГНИСИМО таблетки * 60

УЕЙТ УЪРЛД ИНТЕНЗИВ КОЛОН КЛИЙНС капсули * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТРИБУТИН таблетки 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юли 2025г. в 11:10:46

ХЕРБАЛКАН ПАРАБАЛАНС тинктура 50 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юли 2025г. в 11:07:20

ОМНИ ЛОДЖИК ПЛЮС прах 5 г * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юли 2025г. в 11:06:42

Подутина над ключицата

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юли 2025г. в 11:04:21

ЛАКТУЛОЗА - МИП сироп 200 мл MIP PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 юли 2025г. в 10:56:54
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival