Плодова торта с готови пандишпанови блатове и три вкусни пълнежа
Необходими продукти:
4 готови кръгли пандишпанови блата
За сметановия пълнеж:
150 милилитра сметана за разбиване с висока масленост (33 - 35%)
150 грама извара
20 грама желатин
кора от половин портокал
захар на вкус
няколко консервирани праскови (от компот)
Разтворете желатина във вода, изчакайте известно време, след което нагрейте до пълното му разтваряне. Прецедете и охладете.
Изварата прокарайте през сито или смелете няколко пъти с помощта на машинка за мелене на месо. Сметаната разбийте със захарта (най-добре използвайте пудра захар).
Внимателно смесете изварата и сметаната, добавете настърганата портокалова кора, налейте желатина на тънка струя, разбърквайки. Приберете крема в хладилника.
Вземете подходящ поднос, върху който ще "сглобите" тортата. Сложете единия блат. От втория изрежете кръг с ширина около 1,5 сантиметра. Тъй като диаметърът на 4-те блата е еднакъв, а целта е да направим стъпаловидна торта, отрежете малка част от кръга, за да се получи размер, равен на този на останалата част от втория блат.
Съединете краищата на кръга с помощта на клечка за зъби и го поставете върху основата. В средата подредете парченца праскови.
Покрийте с готовия крем от извара и сметана.
Отгоре сложете втория блат и се заемете с третия, изрязвайки го по начина, описан по-горе.
За шоколадовата плънка:
80 грама брашно
80 милилитра вода
100 милилитра сметана за разбиване с висока масленост (33 - 35%)
50 грама шоколад (без добавки и пълнежи в него)
няколко парчета консервиран ананас
захар на вкус
ванилия на вкус
Този крем ще се използва и за пакриването на готовата торта, затова количеството му е по-голямо.
Разбийте сметаната със захарта. Брашното разтворете във водата, поставете на котлона и нека сместа заври при непрекъснато бъркане, за да не се получат бучки.
След това оставете да се охлади и внимателно съединете с разбитата сметана, сложете и ванилия.
Подредете парченца ананас върху втория блат
и покрийте с около половината от крема, в който сложете шоколада, нарязан на едри парчета.
Сложете третия блат.
Следва изрязването на четвъртия пандишпанов слой, аналогично на предходните. Поставете кръга, оформяйки следващото "стъпало" на тортата и се заемете с последната плънка. За нея са ви необходими:
100 грама замразени сливи
50 грама замразени сини боровинки
2 чаена лъжици (с връх) нишесте
захар на вкус
Смесете плодовете, към тях добавете захар на вкус и поставете в микровълновата, за да се разтопят и да пуснат сока си. След това прибавете нишестето, разбъркайте и върнете в микровълновата, за да се сгъсти плънката (наблюдавайте сместа, за да прецените точното време, което е необходимо).
Получената плънка разпределете върху третия блат и покрийте с последния.
Ще ви остане от плодовата смес, с това количество намажете цялата торта.
При изрязването на кръговете от блатовете остават парчета, които изсушете във фурната и счукайте, за да се получат трохи. С тях поръсете страните на тортата, намазани с плодовия крем.
Подредете парченца плодове по страните на десерта.
Ако ви е останало от първия крем, в хладилника той ще се е превърнал в желе, което извадете от съда и сложете на повърхността на тортата. Ще се получи бляскав гланцов слой, върху който сложете шоколадовия крем, който е останал.
Мястото, където се съединяват глазурата и блата покрийте със сметанов крем, ако ви е останал (или разбийте още 50 милилитра сметана). Направете и красив ръб в най-долната част на тортата, това ще й придаде красив завършен вид.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Плодова торта с готови пандишпанови блатове и три вкусни пълнежа