Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Пици Пица Калцоне с шунка, моцарела, печурки и царевица

Пица Калцоне с шунка, моцарела, печурки и царевица

Пица Калцоне с шунка, моцарела, печурки и царевица - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 500 грама брашно (+/- 50 грама)
  • 300 милилитра прясно мляко, суроватка или вода
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 10 грама пресована прясна мая
  • 2 супени лъжици зехтин


За плънката:

  • 4 супени лъжици доматен сос
  • 4 супени лъжици консервирани царевични зърна
  • 200 грама печурки
  • 250 грама шунка
  • 300 грама моцарела
  • магданоз
  • зехтин


Начин на приготвяне:

Тестото

Затоплете млякото (суроватката или водата) до 40 градуса (на допир течността трябва да бъде малко по-топла от вашето тяло), след това в него сложете солта, захарта и налейте зехтина. Разбъркайте, за да се разтопят сладките и солените кристалчета.

В отделна купа пресейте брашното (450 грама, останалите 50 добавете при нужда по-късно), добавете маята и стрийте с ръце до получаване на фини трохи.

С центъра на сместа направете "кладенец", в него налейте течната комбинация и замесете тесто, като започнете да бъркате с лъжица, докато то стане достатъчно гъсто, за да преминете към месене с ръце. Тестото трябва да се получи гладко и еластично. Месете го не по-малко от 10 минути и поръсете плота с брашно, ако е необходимо.

Намазнете стените на купа, поръсете ги с мъничко брашно, сложете тестото и покрийте с влажна кърпа. Оставете за час на топло място, за да втаса. За това време тестото ще увеличи обема си 2-3 пъти.


Плънката

Измийте и нарежете на тънки плочки печурките, изпържете ги до зачервяване в малко количество зехтин. В края на готвенето подправете със сол и черен пипер, извадете ги в чиния и оставете да се охлаждат.

Междувременно настържете едро моцарелата, шунката нарежете на тънки парчета, магданоза (ако ще използвате) накълцайте ситно.

Вече втасалото тесто разделете на четири равни части и оформете гладки топки от тях. Покрийте ги с чиста кърпа и оставете за 10 минути. Включете фурната да загрява на 220 градуса, сложете и тавата, в която ще печете пиците, в нея.

След това разточете върху лист пергамент всяка част, трябват ви 4 кръгли пласта, дебели около 4 милиметра.

Намажете половината на всяка основа с доматен сос, върху него сложете непълна шепа настъргана моцарела, отгоре парчета шунка, охладените гъби и царевицата.

Поръсете обилно с моцарела, сложете малко накълцан магданоз и затворете със свободната част от тестото. Старателно прищипете краищата и направете няколко напречни разреза по повърхността.

Подредете пиците в нагорещената тава и ги изпечете за 10-12 минути във фурната (докато от всички страни се зачервят).

Извадете върху решетка, изчакайте около 5 минути, за да се охлади малко калцонето, и тогава поднесете.


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-21veka.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноСнимки