Пица Калцоне с шунка, моцарела, печурки и царевица

Необходими продукти
За тестото:
- 500 грама брашно (+/- 50 грама)
- 300 милилитра прясно мляко, суроватка или вода
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжица сол
- 10 грама пресована прясна мая
- 2 супени лъжици зехтин
За плънката:
- 4 супени лъжици доматен сос
- 4 супени лъжици консервирани царевични зърна
- 200 грама печурки
- 250 грама шунка
- 300 грама моцарела
- магданоз
- зехтин
Начин на приготвяне:
Тестото
Затоплете млякото (суроватката или водата) до 40 градуса (на допир течността трябва да бъде малко по-топла от вашето тяло), след това в него сложете солта, захарта и налейте зехтина. Разбъркайте, за да се разтопят сладките и солените кристалчета.
В отделна купа пресейте брашното (450 грама, останалите 50 добавете при нужда по-късно), добавете маята и стрийте с ръце до получаване на фини трохи.
С центъра на сместа направете "кладенец", в него налейте течната комбинация и замесете тесто, като започнете да бъркате с лъжица, докато то стане достатъчно гъсто, за да преминете към месене с ръце. Тестото трябва да се получи гладко и еластично. Месете го не по-малко от 10 минути и поръсете плота с брашно, ако е необходимо.
Намазнете стените на купа, поръсете ги с мъничко брашно, сложете тестото и покрийте с влажна кърпа. Оставете за час на топло място, за да втаса. За това време тестото ще увеличи обема си 2-3 пъти.
Плънката
Измийте и нарежете на тънки плочки печурките, изпържете ги до зачервяване в малко количество зехтин. В края на готвенето подправете със сол и черен пипер, извадете ги в чиния и оставете да се охлаждат.
Междувременно настържете едро моцарелата, шунката нарежете на тънки парчета, магданоза (ако ще използвате) накълцайте ситно.
Вече втасалото тесто разделете на четири равни части и оформете гладки топки от тях. Покрийте ги с чиста кърпа и оставете за 10 минути. Включете фурната да загрява на 220 градуса, сложете и тавата, в която ще печете пиците, в нея.
След това разточете върху лист пергамент всяка част, трябват ви 4 кръгли пласта, дебели около 4 милиметра.
Намажете половината на всяка основа с доматен сос, върху него сложете непълна шепа настъргана моцарела, отгоре парчета шунка, охладените гъби и царевицата.
Поръсете обилно с моцарела, сложете малко накълцан магданоз и затворете със свободната част от тестото. Старателно прищипете краищата и направете няколко напречни разреза по повърхността.
Подредете пиците в нагорещената тава и ги изпечете за 10-12 минути във фурната (докато от всички страни се зачервят).
Извадете върху решетка, изчакайте около 5 минути, за да се охлади малко калцонето, и тогава поднесете.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-21veka.ru
Коментари към Пица Калцоне с шунка, моцарела, печурки и царевица