Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пилешко филе с ябълки и сос от сирена

Пилешко филе с ябълки и сос от сирена

Пилешко филе с ябълки и сос от сирена - изображение

Не познаваме човек, който да не обича пилешко филе и сметанов сос, но тази рецепта определено ще ви изненада. Комбинацията от сладка ябълка и нежният деликатен вкус на сирене и сметана, съчетани с пилето, ще плени сетивата ви.

Необходими продукти:

  • 6 броя пилешки гърди с кожа
  • 75 грама масло (плюс още малко за сервиране)
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 глави лук - нарязан
  • 4 супени лъжици брашно
  • 2 супени лъжици едрозърнеста горчица
  • 2 сладки ябълки, обелени и нарязани на пръчици
  • 110 грама гъби - нарязани
  • 250 мл пилешки бульон
  • 300 мл сайдер (ябълка)
  • 1 супена лъжица градински чай
  • 250 мл пълномаслена сметана за готвене
  • 300 грама сирене чедър - настъргано
  • 6 цели печени картофа
  • масло за сервиране
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте голям тиган на висока температура и сложете половината зехтин и масло. Запържете филето (първо с кожата надолу) за 1-2 минути от всяка страна, докато покафенее.

Прехвърлете го в дълбока тава и го запечете във фурната за 25 минути до готовност.

През това време в тигана загрейте останалото масло и зехтин. Задушете лука за 4-5 минути, докато омекне. Добавете брашното и горчицата и гответе още 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Прибавете ябълките и гъбите, и след минута изсипете пилешкия бульон. Разбъркайте, за да се разтвори брашното в течността.

След като заври, излейте сайдера и изчакайте отново да започне да ври, 2 минути по-късно намалете котлона и добавете сметаната и градинския чай. Задушете за 5-6 минути и подправете със сол и черен пипер.

Полейте пилето със соса, така че да е цялото покрито с него. Поръсете с настъргания чедър и оставете само на горен реотан за 4-5 минути, докато сиренето се запече. При сервиране, сложете по една лъжица масло върху топлите картофи, и поднесете с пилешкото филе и соса.

Не ви остава нищо друго, освен да се насладите на вкусното ястие с чаша бяло вино.

Бон Апети!

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти