Пилешко филе с ябълки и сос от сирена

Не познаваме човек, който да не обича пилешко филе и сметанов сос, но тази рецепта определено ще ви изненада. Комбинацията от сладка ябълка и нежният деликатен вкус на сирене и сметана, съчетани с пилето, ще плени сетивата ви.
Необходими продукти:
- 6 броя пилешки гърди с кожа
- 75 грама масло (плюс още малко за сервиране)
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 глави лук - нарязан
- 4 супени лъжици брашно
- 2 супени лъжици едрозърнеста горчица
- 2 сладки ябълки, обелени и нарязани на пръчици
- 110 грама гъби - нарязани
- 250 мл пилешки бульон
- 300 мл сайдер (ябълка)
- 1 супена лъжица градински чай
- 250 мл пълномаслена сметана за готвене
- 300 грама сирене чедър - настъргано
- 6 цели печени картофа
- масло за сервиране
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Загрейте голям тиган на висока температура и сложете половината зехтин и масло. Запържете филето (първо с кожата надолу) за 1-2 минути от всяка страна, докато покафенее.
Прехвърлете го в дълбока тава и го запечете във фурната за 25 минути до готовност.
През това време в тигана загрейте останалото масло и зехтин. Задушете лука за 4-5 минути, докато омекне. Добавете брашното и горчицата и гответе още 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Прибавете ябълките и гъбите, и след минута изсипете пилешкия бульон. Разбъркайте, за да се разтвори брашното в течността.
След като заври, излейте сайдера и изчакайте отново да започне да ври, 2 минути по-късно намалете котлона и добавете сметаната и градинския чай. Задушете за 5-6 минути и подправете със сол и черен пипер.
Полейте пилето със соса, така че да е цялото покрито с него. Поръсете с настъргания чедър и оставете само на горен реотан за 4-5 минути, докато сиренето се запече. При сервиране, сложете по една лъжица масло върху топлите картофи, и поднесете с пилешкото филе и соса.
Не ви остава нищо друго, освен да се насладите на вкусното ястие с чаша бяло вино.
Бон Апети!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.co.uk
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Пилешко филе с мед и горчица
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
Коментари към Пилешко филе с ябълки и сос от сирена