Пилешко с ориз, куркума и бял млечен сос
Необходими продукти:
за пилешкото:
- 2 супени лъжици сок от лимон
- 1 супена лъжица нарязан на ситно риган
- 1/2 чаена лъица кориандър на прах
- 3 скилидки чесън, нарязани на едро
- 1/4 чаена чаша зехтин
- сол и черен пипер
- 6-7 горни бутчета, почистени от кожата и костите
- 1 супена лъжица олио
за ориза:
- 2 супени лъжици масло
- 1/2 чаена лъжица куркума
- 1/4 чаена лъжица кимион
- 1 1/2 чаени чаши дългозърнест ориз или Басмати
- 2 1/2 чаени чаши пилешки бульон
за соса:
- 1/2 чаена чаша майонеза
- 1/2 чаена чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица захар
- 2 супени лъжици бял оцет
- 1 чаена лъжица лимонов сок
- 1/4 чаена чаша нарязан на ситно магданоз
за сервиране:
- 1 маруля или салата айсберг
- 1 домат, нарязан
- хляб пита, намазан с масло и запечен
- хариса сос
Начин на приготвяне:
За пилешкото:
Комбинирайте лимоновия сок, ригана, кориандъра, чесъна и зехтина и блендирайте до еднородна смес. Подправете със сол и черен пипер. Сложете месото в торбичка с цип и полейте с половината марината. Приберете за 1 до 4 часа в хладилник, за да се овкуси.
Извадете бутчетата от торбичката и ги подсушете с хартия. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте в тиган олиото и, когато запуши, изпържете месото до готовност. Прехвърлете върху кухненска дъска и оставете за 5 минути да се охлади.
Нарежете на парчета и сложете в чиния. Полейте с останалата марината и покрийте с фолио, приберете в хладилник.
За ориза разтопете маслото в тенджера, добавете куркумата и кимиона, когато отпуснат аромата си (но не бива да покафеняват), добавете ориза и разбъркайте. Когато зрънцата станат прозрачни, сипете бульона и подправете. Покрийте с капак и намалете температурата, оризът трябва да къкри 15 минути. След това свалете от котлона, оставете на страна, за да се абсорбира напълно течността - за още около 15 минути.
За да направите соса, смесете всички продукти в купичка и посолете на вкус.
Преди сервиране сложете месото в тиган и затоплете върху котлон.
В големи чинии разпределете ориза, марулята, доматите, препечения хляб, отгоре сложете пилешкото и полейте със соса. Завършете с лют сос хариса.
seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Оризови спагети
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Ориз
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
Коментари към Пилешко с ориз, куркума и бял млечен сос