Пилешко с домати, вино и чесън
Необходими продукти:
- 1-1,2 килограма пилешко месо
- 2-4 глави лук
- 2 сладки чушки
- 400-500 грама домати (4-5 домата)
- 2-4 скилидки чесън
- 100 милилитра бяло вино (може сухо червено)
- 30 грама краве масло (за пържене)
- 1 люта червена чушка (или 1/4-1/2 чаена лъжица смлят лют червен пипер)
- 1/4 чаена лъжица шафран по желание
- микс от сушени подправки
- магданоз
- босилек по желание
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте пилешкото, подсушете го, нарежете на порции. Лука и сладките чушки (отстранете семената им) нарежете на полукръгчета.
Доматите измийте, бланширайте за минута във вряща вода, обелете ципите им, а месестата част нарежете на дребни кубчета.
Наситнете обелените скилидки чесън и магданоза. Ако използвате прясна люта чушка, нарежете я на малки кубчета.
Сгорещете намазнен тиган (на средна температура) с мъничко олио и сложете пилешките късчета. Пържете ги на части до зачервяване от всички страни. Когато всичкото месо е готово, върнете го обратно в тигана, изключете котлона, но оставете пилешкото върху него, за да бъде топло.
В друг съд разтопете кравето масло и в него изпържете до омекване лука, подсолете. Изсипете го при късчетата месо и в същата мазнина изсипете парченцата чушки. Изпържете и тях, след което ги прибавете в съда при останалите продукти заедно с мазнината.
Сложете и доматите, подсолете малко и включете отново котлона. Налейте виното, увеличете температурата на огъня и гответе 4-5 минути, докато то напитката се изпари.
Тогава намалете градусите, затворете съда с капак и оставете ястието на слаб огън за още 5-7 минути. Когато свалите от котлона, изчакайте 5 минути и поднесете гозбата, поръсена с пресен магданоз.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Панирани пилешки хапки с паста Патафри
Коментари към Пилешко с домати, вино и чесън