Пилешко на скара с лимони и маслини
Необходими продукти:
- 3 супени лъжици + 1/2 чаена чаша зехтин
- 4 пилешки гърди с кожа
- сол и черен пипер
- 2 лимона
- 4 скилидки чесън, намачкани
- 3 стръка мащерка
- 1 чаена чаша зелени маслини без костилка
Начин на приготвяне:
Подсушете гърдите и ги подправете със сол и черен пипер. Оставете ги да престоят от 30 минути до 1 час на стайна температура.
Нарежете на тънки филийки единия лимон. Половината резени сложете в купичка и към нея добавете чесъна и 1 супена лъжица зехтин, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер.
Другите резени запазете за сервиране.
Втория лимон разрежете и изстискайте сока му в чаша, оставете настрана.
Отново подсушете месото (заради солта то ще е отпуснало още вода) и го намажете с 2 супени лъжици зехтин.
Включете скарата да се сгорещи.
Изпечете лимоните, които са със зехтин и чесън за 2-3 минути, прехвърлете в чиния.
Изпечете и месото за около 15-20 минути от всяка страна, до готовност. Прехвърлете го върху дъска за рязане и оставете за 10-15 минути да почине.
След това го нарежете и го сложете в чиния за сервиране.
Отгоре сложете печените резени лимон, поръсете с мащерката, маслините и резените лимон, които сте запазили свежи.
Овкусете със сол и пипер и полейте с лимонов сок и зехтин.
Оставете за най-малко 15 минути (до 1 час), за да се комбинират вкусовете.
bonappetit.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Пилешко на скара с лимони и маслини