Пилешки пържоли в гъбено-винен сос
Необходими продукти:
- 550 милилитра сухо вино тип мадейра, херес или сух бял вермут
- 30 грама сушени бели гъби
- 4 пилешки филета без кожа и кости с тегло 180-200 грама всяко
- 2,5 чаени лъжици морска сол (средно едра)
- черен пипер (смлян) на вкус
- 500 милилитра пилешки бульон
- 180 грама брашно
- 70 милилитра олио
- 100 грама нетлъсти свински гърди
- 450 грама дребни печурки (за предпочитане кафяви)
- глава лук шалот
- 1 супена лъжица доматено пюре
- скилидка чесън
- 2 чаени лъжици лимонов сок
- 2-3 стръка пресен риган
- 45 грама краве масло
- 2-3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Сушените гъби залейте с 500 милилитра от виното и поставете съда върху котлона. Щом течността кипне на силен огън, намалете температурата и изчакайте, докато виното се изпари и остане наполовина (около 6-8 минути).
Междувременно разрежете филетата напречно на две, отрежете тънката част, а дебелата разделете през средата. Така от всяко парче ще се получат по 3 пържоли с приблизително еднакъв размер.
Сложете ги между два слоя найлоново фолио и старателно начукайте до дебелина сантиметър и половина.
След това сложете пилешкото в купа и го поръсете с 2 чаени лъжици сол и 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер. Оставете за 15 минути.
Отцедете виното от гъбите, като използвате ситно сито, внимателно ги стиснете с ръце.
Виното налейте в тиган, добавете бульона и нека течността кипне на силен огън. Варете я в продължение на 10-12 минути или докато остане около 300 милилитра.
Сложете решетка в тава и върху нея подредете оваляните в пресятото брашно пържоли, като изтръскате излишните количества.
В голям тиган сгорещете 2 супени лъжици олио на средна температура и в него запържете половината от пържолите за около 2-3 минути от всяка страна. Когато станат златисти, извадете върху решетката.
В останалата мазнина пригответе другите 6 пържоли по същия начин.
Свинските гърди нарежете на малки парчета и изпържете в тиган на умерена температура, докато се получат хрупкави (разбърквайте периодично).
Към тях добавете гъбите, разрязани на четири. Нека се приготвят до зачервяване и до изпаряване на течността, след което прехвърлете в купа.
В същия тиган налейте малко олио и изсипете в него тънко нарязания лук шалот. Минута по-късно сложете доматеното пюре и ситно накълцания чесън.
След още една минута налейте свареното вино, както и останалите 50 милилитра, лимоновия сок, сложете нарязаните листа риган и гъбите с гърдите.
Щом сосът кипне, в него сложете пилешките пържоли, затоплете ги за няколко минути от едната страна, обърнете за още толкова от другата и извадете в чиния.
Свалете съда със соса от котлона, разбийте го с тел за разбиване на яйца, като добавите маслото, нарязано на малки парчета. Подправете със сол и черен пипер.
Полейте пилешкото с него и да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Панирани пилешки хапки с паста Патафри
Коментари към Пилешки пържоли в гъбено-винен сос