Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пилешки пържоли в гъбено-винен сос

Пилешки пържоли в гъбено-винен сос

Пилешки пържоли в гъбено-винен сос - изображение

Необходими продукти:

  • 550 милилитра сухо вино тип мадейра, херес или сух бял вермут
  • 30 грама сушени бели гъби
  • 4 пилешки филета без кожа и кости с тегло 180-200 грама всяко
  • 2,5 чаени лъжици морска сол (средно едра)
  • черен пипер (смлян) на вкус
  • 500 милилитра пилешки бульон
  • 180 грама брашно
  • 70 милилитра олио
  • 100 грама нетлъсти свински гърди
  • 450 грама дребни печурки (за предпочитане кафяви)
  • глава лук шалот
  • 1 супена лъжица доматено пюре
  • скилидка чесън
  • 2 чаени лъжици лимонов сок
  • 2-3 стръка пресен риган
  • 45 грама краве масло
  • 2-3 стръка магданоз

 

Начин на приготвяне:

Сушените гъби залейте с 500 милилитра от виното и поставете съда върху котлона. Щом течността кипне на силен огън, намалете температурата и изчакайте, докато виното се изпари и остане наполовина (около 6-8 минути).

Междувременно разрежете филетата напречно на две, отрежете тънката част, а дебелата разделете през средата. Така от всяко парче ще се получат по 3 пържоли с приблизително еднакъв размер.

Сложете ги между два слоя найлоново фолио и старателно начукайте до дебелина сантиметър и половина.

След това сложете пилешкото в купа и го поръсете с 2 чаени лъжици сол и 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер. Оставете за 15 минути.

Отцедете виното от гъбите, като използвате ситно сито, внимателно ги стиснете с ръце.

Виното налейте в тиган, добавете бульона и нека течността кипне на силен огън. Варете я в продължение на 10-12 минути или докато остане около 300 милилитра.

Сложете решетка в тава и върху нея подредете оваляните в пресятото брашно пържоли, като изтръскате излишните количества.

В голям тиган сгорещете 2 супени лъжици олио на средна температура и в него запържете половината от пържолите за около 2-3 минути от всяка страна. Когато станат златисти, извадете върху решетката.

В останалата мазнина пригответе другите 6 пържоли по същия начин.

Свинските гърди нарежете на малки парчета и изпържете в тиган на умерена температура, докато се получат хрупкави (разбърквайте периодично).

Към тях добавете гъбите, разрязани на четири. Нека се приготвят до зачервяване и до изпаряване на течността, след което прехвърлете в купа.

В същия тиган налейте малко олио и изсипете в него тънко нарязания лук шалот. Минута по-късно сложете доматеното пюре и ситно накълцания чесън.

След още една минута налейте свареното вино, както и останалите 50 милилитра, лимоновия сок, сложете нарязаните листа риган и гъбите с гърдите.

Щом сосът кипне, в него сложете пилешките пържоли, затоплете ги за няколко минути от едната страна, обърнете за още толкова от другата и извадете в чиния.

Свалете съда със соса от котлона, разбийте го с тел за разбиване на яйца, като добавите маслото, нарязано на малки парчета. Подправете със сол и черен пипер.

Полейте пилешкото с него и да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти