Пилешки бутчета с лук и бекон в сос от бяло вино
![Пилешки бутчета с лук и бекон в сос от бяло вино - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/pileshki-butcheta-s-luk-i-bekon-3.jpg)
Необходими продукти:
- 150 грама бекон, нарязан на кубчета
- 1/2 чаена чаша брашно /може и пълнозърнесто/
- сол и прясно смлян черен пипер
- 2 чаени лъжички суха мащерка
- 1 килограм пилешки бутчета /само горната част/
- 1-2 супени лъжици олио
- 2 глави лук, нарязани на тънки шайби
- 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
- 1 чаена чаша пилешки бульон
- пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте голям тиган на средно силен огън и запечете бекона за около 5-6 минути, като разбърквате периодично.
- Прехвърлете с решетъчна лъжица върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина и отстранете тигана от котлона.
- В голяма чиния смесете брашното със солта, черния пипер и мащерката.
- Подсушете пилешките бутчета, оваляйте ги в сместа и леко изтръскайте излишъка.
- Добавете олиото в същия тиган, в който приготвихте бекона и отново го загрейте на средно силен огън.
- Запържете бутчетата за няколко минути от всяка страна до златисто кафяв цвят, след което ги прехвърлете в чиния.
- В същата мазнина сотирайте лука за 5-10 минути, докато омекне и придобие златисто кафяв цвят.
- Бавно излейте виното в тигана и разбъркайте добре, за да оберете всички сосове от дъното и стените.
- Добавете пилешкия бульон и гответе 5-10 минути, докато течността леко намалее.
- Разпределете пилешките бутчета в тигана, прибавете бекона и печете около 40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. На всеки 15 минути поливайте месото със соса.
- Поднесете ги топли, поръсени с пресен магданоз.
Забележка!
Ако тиганът не е подходящ за употреба във фурната, изсипете соса в малка тавичка, отгоре подредете бутчетата и бекона и запечете.
Приятен апетит!
Снимки: pinchofyum.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Печени пилешки бутчета с кашкавал
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Печени пилешки бутчета в мед и соев сос
- Пилешки бутчета с ориз и царевица
- Пълнени пилешки бутчета с майонеза и чесън
- Глазирани пилешки бутчета на тиган
- Карамелизирани пилешки бутчета на фурна
- Пилешки бутчета с домати и кашкавал
Коментари към Пилешки бутчета с лук и бекон в сос от бяло вино