Пикантна супа от червена леща със сметана

Необходими продукти:
1,5 литра зеленчуков бульон или вода
150 грама червена леща
50 грама булгур
1 глава лук
2 средни моркова
2 - 3 скилидки чесън
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжица лют червен пипер
1/2 чаена лъжица кориандър
1/2 чаена лъжица кимион
1/2 чаена лъжица сол
3 - 4 супени лъжици зехтин
магданоз
чили на прах на вкус
сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна и лука, нарежете ги на ситно. Морковите настържете на ситно ренде, подправките счукайте, ако са на зърна.
Налейте бульона в тенджера и когато заври изсипете булгура в него. Разбъркайте, намалете котлона и оставете да се вари в продължение на 5 - 7 минути. През това време изпържете чесъна и лука в зехтин до прозрачност, добавете настърганите моркови, подправките, доматеното пюре и задушете всичко за няколко минути. След това изсипете лещата в бульона, сложете и запръжката. Оставете супата да се вари 10 - 15 минути (или до готовност на лещата). Накрая овкусете със сол и чили на прах. Докато супата се вари, нарежете на ситно магданоза (пресен), част от него сложете в лещата, а останалото количество смесете със сметаната.
Разпределете ястието в подходящи чинии, гарнирайте с лъжица сметана и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
- Как да отслабнем с леща (примерно меню)
- Как да сварим правилно лещата
- Яхния от сладки картофи и червена леща
- Леща яхния по марокански с нахут и агнешко
- Консумирането на леща държи нивата на кръвната захар под контрол
- Бобови култури
- Супа от леща със сушени гъби и картофи
- Индийски пикантен ориз с леща (кичди)
- Пикантна яхния от леща и нахут
Коментари към Пикантна супа от червена леща със сметана