Гювечета с леща и яйце

Необходими продукти:
- 1 чаена чаша червена леща
- 1 чаена чаша жълта леща
- 4 яйца
- 1 супена лъжица зехтин
- 1/2 чаена чаша лук, смлян или нарязан на много ситно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 4 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон
- сол и прясно смлян черен пипер
- 2 чаени лъжички пушен червен пипер
- 1 чаена чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Изплакнете лещата под обилно течаща студена вода. Отцедете и оставете настрани.
- В средно голяма тенджера задушете лука и чесъна за около 3-4 минути на средно силен огън.
- Добавете лещата и поръсете с пушения червен пипер. Разбъркайте добре.
- Добавете бульона, увеличете силата на котлона, докато лещата заври и отново намалете.
- Гответе под капак за 30-35 минути. Зърната ще омекнат и набъбнат и сместа ще заприлича на каша.
- Подправете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз. Разбъркайте.
- Подмажете дъното и стените на 4 гювечета и разпределете лещата.
- Направете дълбока вдлъбнатина в центъра и чукнете по едно яйце. Поръсете го със сол и черен пипер.
- Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути.
- Поднесете гювечетата топли, гарнирани със зелена салата.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Леща яхния с целина и картофи
- Запеканка от моркови с яйца
- Печени яйца с лук и соев сос
- Зимна супа от червена леща и бекон
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Супа от леща със спанак
- Леща със зелен лук и магданоз
- Яйчени гнезда с пармезан
- Червена леща с булгур
- Хумус от червена леща с маслини
Коментари към Гювечета с леща и яйце