Печен праз с бекон и сушени сини сливи в сметана

Необходими продукти:
- 6 тънки ивици бекон
- 6 сушени сини сливи
- 100 грама заквасена сметана
- 100 милилитра готварска течна сметана
- 1 морков
- 1 ябълка
- връзка магданоз
- сол
- супена лъжица брашно
- 2 стръка праз
- 100 грама кашкавал
Начин на приготвяне:
Измийте стръковете праз и отделете зелените части от белите.
Няколко от зелените листа подсушете и нарежете на дълги ивици с ширина около 7 милиметра. Ще се получат 6 или 8 парчета, в зависимост от големината на праза.
Налейте вода в тенджера, поставете върху котлона и щом кипне, в нея пуснете белите части на стръковете за 2 минути. Когато ги извадите, потопете веднага в студена вода и 2 минути по-късно извадете върху хартия. Оставете да изсъхнат.
С помощта на тънък нож направете разрез по дължината на праза, като трябва да срежете най-горните му 3 слоя. Отделете ги от основата, разтворете леко и върху всеки сложете по ивица бекон. Увийте стъблата със слоевете праз и бекон, завържете със зелените листа.
По този начин пригответе и останалите продукти.
Подредете праза в тава и включете фурната да загрява (при умерена температура от 180 градуса). През това време залейте сушените сини сливи с вряща вода и оставете да престоят в нея около 15 минути, за да омекнат.
Моркова и ябълката обелете, нарежете ги на много тънки сламки. Сините сливи отцедете от течността (използвайки гевгир) и ги нарежете на малки парчета.
Смесете двата вида сметана, добавете към тях настърганите морков и ябълка, сушените сливи. След това изсипете брашното в сместа и подправете със сол и черен пипер, разбъркайте старателно.
С този сос залейте праза, поръсете с настърган кашкавал и изпечете за 15-20 минути.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com
Още по темата:
РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ
КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съвети- Направете си здравословен чипс от праз
- Премахнете мазнините по корема с напитка от моркови, праз, лимон и портокал
КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА