Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Печен праз с бекон и сушени сини сливи в сметана

Печен праз с бекон и сушени сини сливи в сметана

Печен праз с бекон и сушени сини сливи в сметана - изображение

Необходими продукти:

  • 6 тънки ивици бекон
  • 6 сушени сини сливи
  • 100 грама заквасена сметана
  • 100 милилитра готварска течна сметана
  • 1 морков
  • 1 ябълка
  • връзка магданоз
  • сол
  • супена лъжица брашно
  • 2 стръка праз
  • 100 грама кашкавал

 

Начин на приготвяне:

Измийте стръковете праз и отделете зелените части от белите.

Няколко от зелените листа подсушете и нарежете на дълги ивици с ширина около 7 милиметра. Ще се получат 6 или 8 парчета, в зависимост от големината на праза.

Налейте вода в тенджера, поставете върху котлона и щом кипне, в нея пуснете белите части на стръковете за 2 минути. Когато ги извадите, потопете веднага в студена вода и 2 минути по-късно извадете върху хартия. Оставете да изсъхнат.

С помощта на тънък нож направете разрез по дължината на праза, като трябва да срежете най-горните му 3 слоя. Отделете ги от основата, разтворете леко и върху всеки сложете по ивица бекон. Увийте стъблата със слоевете праз и бекон, завържете със зелените листа.

По този начин пригответе и останалите продукти.

Подредете праза в тава и включете фурната да загрява (при умерена температура от 180 градуса). През това време залейте сушените сини сливи с вряща вода и оставете да престоят в нея около 15 минути, за да омекнат.

Моркова и ябълката обелете, нарежете ги на много тънки сламки. Сините сливи отцедете от течността (използвайки гевгир) и ги нарежете на малки парчета.

Смесете двата вида сметана, добавете към тях настърганите морков и ябълка, сушените сливи. След това изсипете брашното в сместа и подправете със сол и черен пипер, разбъркайте старателно.

С този сос залейте праза, поръсете с настърган кашкавал и изпечете за 15-20 минути.


Добър апетит!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноБотаникаСнимкиНовини