Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Печен оризов десерт с прясно мляко, яйца и ванилия

Печен оризов десерт с прясно мляко, яйца и ванилия

Печен оризов десерт с прясно мляко, яйца и ванилия - изображение

Необходими продукти:

  • 250 грама ориз
  • 1 литър прясно мляко
  • 125 грама захар
  • 300 милилитра течна сметана
  • 1 чаена лъжица ванилова захар
  • 6 яйца (отделете жълтъците от белтъците)


Начин на приготвяне:

Изсипете ориза във вряща вода, след няколко минути прехвърлете в гевгир и отцедете водата. Зрънцата залейте с прясното мляко, подсладете със захарта и варете до изпаряване на млякото.

Разбийте сметаната с ваниловата захар, добавете жълтъците и разбийте още веднъж. Тогава изсипете ориза и разбъркайте.

Белтъците разбийте с 2 лъжици захар и постепенно прибавете към оризово-млечната комбинация.

Вземете подходящ съд за печене (най-добре е да използвате силиконова форма) и в него прехвърлете ориза, загребвате с решетъчна лъжица. Залейте с млечно-яйчената течност, която остава, като нивото й да бъде около 2 сантиметра над оризовия слой.

Изпечете десерта до готовност (около 50 минути).

Поднесете го охладен.

По желание може да добавите лимонова кора при направата, както и да украсите готовата сладост с парченца киви и/или ментови листенца.


Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ДиетиЛайфстайлБотаникаНовиниЛечения