Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура

Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура

Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура - изображение

Необходими продукти

  • 100 грама масло
  • 1 чаена чаша брашно
  • 6 жълтъка
  • по щипка захар и сол

За сметановия крем:

  • 500 милилитра течна сметана с масленост 33%
  • 6 жълтъка
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • 1 чаена лъжица нишесте

За шоколадовата глазура:

  • 50 грама черен шоколад
  • 1 чаена лъжица масло

 

Начин на приготвяне:

Налейте 125 милилитра вода в подходящ съд, добавете към нея маслото, захарта и солта. Поставете сместа върху силно нагорещен котлон и бъркайте непрекъснато с тел за разбиване на яйца, докато комбинацията кипне.

Не сваляйте тенджерата/купата от огъня, а изсипете в нея брашното (наведнъж, не поетапно) и бъркайте до момента, в който тестото започне с лекота да се отделя от стените на съда.

Тогава вече може да свалите от котлона и без да спирате да бъркате, добавете яйчените жълтъци.

Ако тестото се получи прекалено гъсто, може да използвате още 1-2 жълтъка. Консистенцията, която трябва да постигнете, е необходимо да наподобява гъста сметана (тестото да се стича по прибора за разбиване, когато го извадите от сместа).

Поръсете с малко брашно дъното на тава. Загрейте фурната до 180 градуса.

С помощта на сладкарски шприц разпределете тестото в подготвения съд, оформяйки кръгчета. Разполагайте ги на разстояние 3-4 сантиметра едно от друго.

Изпечете за петнадесет минути във фурната и извадете тавата от нея, щом бъдат готови.

Сгорещете сметаната, без да допускате да кипне. Жълтъците, нишестето и пудрата захар разбийте заедно. Без да прекратявате процеса, налейте горещата сметана и поставете съда на слаб огън. Нека кремът се приготвя до сгъстяване, като през цялото време разбивате.

След това с него напълнете поничките.

За да направите глазурата, сложете черния шоколад и маслото в купичка, която поставете в друга (по-голяма) с гореща вода. Няколко минути са необходими, за да се разтопи шоколадът и да се смеси с маслото. С тази комбинация "нарисувайте" щрихи по повърхността на поничките, изчакайте украсата да се охлади и втвърди и тогава може да поднесете.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети