Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура
Необходими продукти
- 100 грама масло
- 1 чаена чаша брашно
- 6 жълтъка
- по щипка захар и сол
За сметановия крем:
- 500 милилитра течна сметана с масленост 33%
- 6 жълтъка
- 2 супени лъжици пудра захар
- 1 чаена лъжица нишесте
За шоколадовата глазура:
- 50 грама черен шоколад
- 1 чаена лъжица масло
Начин на приготвяне:
Налейте 125 милилитра вода в подходящ съд, добавете към нея маслото, захарта и солта. Поставете сместа върху силно нагорещен котлон и бъркайте непрекъснато с тел за разбиване на яйца, докато комбинацията кипне.
Не сваляйте тенджерата/купата от огъня, а изсипете в нея брашното (наведнъж, не поетапно) и бъркайте до момента, в който тестото започне с лекота да се отделя от стените на съда.
Тогава вече може да свалите от котлона и без да спирате да бъркате, добавете яйчените жълтъци.
Ако тестото се получи прекалено гъсто, може да използвате още 1-2 жълтъка. Консистенцията, която трябва да постигнете, е необходимо да наподобява гъста сметана (тестото да се стича по прибора за разбиване, когато го извадите от сместа).
Поръсете с малко брашно дъното на тава. Загрейте фурната до 180 градуса.
С помощта на сладкарски шприц разпределете тестото в подготвения съд, оформяйки кръгчета. Разполагайте ги на разстояние 3-4 сантиметра едно от друго.
Изпечете за петнадесет минути във фурната и извадете тавата от нея, щом бъдат готови.
Сгорещете сметаната, без да допускате да кипне. Жълтъците, нишестето и пудрата захар разбийте заедно. Без да прекратявате процеса, налейте горещата сметана и поставете съда на слаб огън. Нека кремът се приготвя до сгъстяване, като през цялото време разбивате.
След това с него напълнете поничките.
За да направите глазурата, сложете черния шоколад и маслото в купичка, която поставете в друга (по-голяма) с гореща вода. Няколко минути са необходими, за да се разтопи шоколадът и да се смеси с маслото. С тази комбинация "нарисувайте" щрихи по повърхността на поничките, изчакайте украсата да се охлади и втвърди и тогава може да поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Веган понички със сладък картоф
- Понички с вишнев мармалад
- Домашни рецепти за гръцки понички локумадес
- Понички с мая и кисело мляко
- Бананови понички с прясно мляко
- Солени понички с елда и гъби
- Солени печени понички
- Понички с дулсе де лече
- Италиански понички
- Понички с млечна ванилова глазура
Коментари към Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура