Печени пилешки гърди с патладжани и моцарела в доматен сос

Необходими продукти:
- 2 броя пилешки гърди
- 1 патладжан
- 100-150 грама моцарела
- зехтин
- краве масло
- босилек
- сол
- черен пипер
За доматения сос:
- 400-600 грама домати (може консервирани в собствен сос)
- глава кромид
- 3-4 скилидки чесън
- 1 чаена лъжица захар или количество на вкус
- прясна или сушена мащерка по желание
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте патладжана, след което го нарежете по дължина на филийки. Подсолете ги и сложете в гевгир за половин час. След това изплакнете и подсушете и изпържете в зехтин. Извадете върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнина, която са поели по време на пърженето.
Други варианти за приготвянето им:
намажете суровите резени със зехтин и ги изпечете във фурната до омекване (около 15 минути на 180 градуса, като точното време зависи от дебелината на парчетата).
намажете с олио/зехтин филийките патладжан и ги изпечете на грил тиган.
Доматения сос
Обелете и ситно нарежете лука и чесъна (чесъна може да намачкате с преса).
В дебелостенна тенджера или тиган сгорещете кравето масло и изсипете лука. Подсолете го малко и изпържете до омекване. Тогава прибавете чесъна и около минута по-късно сложете обелените и едро нарязани домати (ако използвате консервирани в собствен сок, налейте и течността). Задушете, разбърквайки и намачквайки с дървена лъжица за около минути.
Сложете малко сол, захар на вкус, прясно смлян черен пипер, мащерка по желание, разбъркайте и оставете сместа да къкри около 15 минути.
Опитайте готовия сос и подправете допълнително, ако желаете. Извадете стръковете мащерка, а останалото може да пюрирате до еднородност, ако предпочитате.
Измийте и подсушете пилешките гърди, натрийте ги с черен пипер и сол. Сгорещете зехтин или олио в тиган и изпържете в него месото, докато придобие златисто покритие (около 5-7 минути на среден огън). Може да изпечете в грил тиган, но първо намажете гърдите с олио.
Подмажете дъното на подходяща тавичка с олио и подредете парчетата патладжан. Залейте ги с половината от соса и сложете пилешкото. Върху него разпределете останалия сос и подредете големи кръгчета моцарела (или настържете сиренето).
Изпечете ястието на 180 градуса във фурната за около 15 минути.
Когато се образува апетитна коричка, поднесете го с гарнитура от ориз или макарони, украсете с листенца босилек.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- Лимоново пилешко филе с масло и пресни билки
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Руладини с бекон на фурна
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Печени пилешки гърди с патладжани и моцарела в доматен сос