Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Печени пилешки гърди с патладжани и моцарела в доматен сос

Печени пилешки гърди с патладжани и моцарела в доматен сос

Печени пилешки гърди с патладжани и моцарела в доматен сос - изображение

Необходими продукти:

  • 2 броя пилешки гърди
  • 1 патладжан
  • 100-150 грама моцарела
  • зехтин
  • краве масло
  • босилек
  • сол
  • черен пипер

За доматения сос:

  • 400-600 грама домати (може консервирани в собствен сос)
  • глава кромид
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица захар или количество на вкус
  • прясна или сушена мащерка по желание
  • прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

Измийте патладжана, след което го нарежете по дължина на филийки. Подсолете ги и сложете в гевгир за половин час. След това изплакнете и подсушете и изпържете в зехтин. Извадете върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнина, която са поели по време на пърженето.

Други варианти за приготвянето им:

намажете суровите резени със зехтин и ги изпечете във фурната до омекване (около 15 минути на 180 градуса, като точното време зависи от дебелината на парчетата).
намажете с олио/зехтин филийките патладжан и ги изпечете на грил тиган.

Доматения сос

Обелете и ситно нарежете лука и чесъна (чесъна може да намачкате с преса).

В дебелостенна тенджера или тиган сгорещете кравето масло и изсипете лука. Подсолете го малко и изпържете до омекване. Тогава прибавете чесъна и около минута по-късно сложете обелените и едро нарязани домати (ако използвате консервирани в собствен сок, налейте и течността). Задушете, разбърквайки и намачквайки с дървена лъжица за около минути.

Сложете малко сол, захар на вкус, прясно смлян черен пипер, мащерка по желание, разбъркайте и оставете сместа да къкри около 15 минути.

Опитайте готовия сос и подправете допълнително, ако желаете. Извадете стръковете мащерка, а останалото може да пюрирате до еднородност, ако предпочитате.

Измийте и подсушете пилешките гърди, натрийте ги с черен пипер и сол. Сгорещете зехтин или олио в тиган и изпържете в него месото, докато придобие златисто покритие (около 5-7 минути на среден огън). Може да изпечете в грил тиган, но първо намажете гърдите с олио.

Подмажете дъното на подходяща тавичка с олио и подредете парчетата патладжан. Залейте ги с половината от соса и сложете пилешкото. Върху него разпределете останалия сос и подредете големи кръгчета моцарела (или настържете сиренето).

Изпечете ястието на 180 градуса във фурната за около 15 минути.

Когато се образува апетитна коричка, поднесете го с гарнитура от ориз или макарони, украсете с листенца босилек.


Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти