Печени картофи с праз и млечен сос със сирене

Необходими продукти:
- 500 грама картофи
- 500 грама праз
- 180 грама чедър, кашкавал или друг вид сирене
- 150 милилитра прясно мляко
- 25 грама брашно
- 4 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици олио
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте старателно картофите (без да ги обелвате), като използвате гъба. След това ги сварете и тогава обелете.
Сгорещете фурната на 190 градуса.
Разрежете стръка праз до мястото, където тъмната част преминава в светла. Разтворете леко перата и измийте старателно.
След това нарежете на кръгчета стръка, изсипете ги в горещото растително олио, подправете с черен пипер, подсолете и пържете до леко омекване. Извадете в чиния.
В същия тиган сложете маслото и изчакайте то да се разтопи. Когато това стане, изсипете брашното и го изпържете малко, като разбърквате.
Налейте на тънка струя млякото и нека то кипне. В този момент прибавете настърганото сирене/кашкавал и варете ароматния сос, докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер.
Изсипете праза в подходящ голям съд или разпределете в 4 малки. Полейте със соса, а върху него подредете картофите, нарязани на кръгчета. Подсолете и намажете с масло.
Изпечете за 20-30 минути във фурната (до златисто).
Картофеното ястие поднесете горещо със зеленчукова салата.
Добър апетит!
За framat.bg: Радостина Райчева
Източник: kulray.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре със сирене крема, бекон и кашкавал
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с гъби
- Настъргани печени картофи
- Запечени картофи с мляко и кашкавал
- Печени картофи с моцарела, домати и кашкавал
Коментари към Печени картофи с праз и млечен сос със сирене