Печени картофи със сос песто от коприва и кашкавал

Необходими продукти:
12 средни картофа
олио или друга мазнина на вкус
сол на вкус
За соса:
200 грама листа прясна млада коприва
50 грама копър
1 скилидка чесън
50 грама кашкавал или високомаслена извара
50 грама белени печени слънчогледови семена
олио на вкус
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте старателно картофите с помощта на четка и ги разрежете на 2 или 4 части. Сложете ги в тава, полейте с мазнина на вкус, подсолете и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 35 минути.
През това време направете соса.
От копривата използвайте само листата. Смелете ги заедно с копъра и чесъна с помощта на блендер. Подсолете. Добавете изпечените слънчогледови семена и смелете отново, докато се получи гъст сос песто. Тогава сложете настъргания кашкавал или извара, подправете със смлян черен пипер на вкус и поднесете картофите с готовия сос.
Добър апетит!
Снимка: kulinariya.goodhouse.com.ua
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка с картофи, кайма и домати
- Печени картофи с гъби, майонеза и кашкавал
- Запеканка от картофено пюре със сирене крема, бекон и кашкавал
- Запеканка с картофи и кашкавал на тиган
- Картофена запеканка с мляко, кашкавал и чесън
- Запеканка от картофено тесто с шунка и кашкавал
- Картофена запеканка с гъби
- Настъргани печени картофи
- Запечени картофи с мляко и кашкавал
- Печени картофи с моцарела, домати и кашкавал
Коментари към Печени картофи със сос песто от коприва и кашкавал