Печена скумрия с пармезан, чесън и зелени подправки
Необходими продукти:
1 скумрия
50 грама пармезан
2-3 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
3-4 стръка босилек
1 лимон
2 супени лъжици зехтин
сол, черен пипер и други подправки по ваш избор и на вкус
Начин на приготвяне:
Ако използвате замразена скумрия, размразете я, отрежете главата и опашката, след което разрежете на две и почистете.
Отстранете костите, а филето подправете със сол и смлян черен пипер.
Изцедете сока на 1 лимон и с 1 чаена лъжица от него залейте рибата. Оставете я да престои така 10-15 минути.
През това време направете сос, като разбиете в блендер настъргания пармезан заедно със скилидките чесън, листата магданоз и босилек, щипка черен пипер и 1 супена лъжица зехтин.
Подсушете филето, намажете го с малко зехтин и сложете в грил тиган.
Изпечете от двете страни по окото 4-5 минути от всяка.
След това прехвърлете в тава и покрийте със соса, като се стараете той да не попада върху дъното на съда, защото ще прегори.
Поставете рибата във фурната за 10 минути при 200 градуса. Сосът ще се разтопи и ще се образува апетитна коричка по повърхността на скумрията.
Поднесете ястието с останалия лимонов сок и резен от киселия цитрус.
Да ви е вкусно!
Снимки: djurenko.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- Домашно маринована скумрия
- Скумрия плакия
- Печена скумрия с гъби, домати и лук
- Печена скумрия с чесън и магданоз
- Печена скумрия в буркан
- Скумрия с картофи, зеленчуци и бяло вино на фурна
- Скумрия в доматен сос с лук
- Скумрия с лук на фурна
- Ароматна скумрия на жар с магданоз и лимони
Коментари към Печена скумрия с пармезан, чесън и зелени подправки