Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Макаронени изделия Паста с боб и цикория

Паста с боб и цикория

Паста с боб и цикория - изображение

Необходими продукти:

  • 1 1/2 чаена чаша боб, накиснат за една нощ
  • 30 грама кора от пармезан + още се сервиране
  • 2 средни моркова, нарязани на едро
  • 2 стръка целина, нарязани по дължина
  • 1 глава чесън, разрязана през средата + 2 скилидки наситнен
  • 6 стръка магданоз
  • 1 стрък розмарин
  • 2 дафинови листа
  • 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи
  • зехтин
  • 1 глава лук, нарязан
  • 1 консерва от 400 грама нарязани домати
  • 3/4 чаена чаша сухо бяло вино
  • 120 грама нарязани кори лазаня, или плоски спагети, начупени на 2 сантиметрови парченца
  • 1/2 малка глава сърцевина на цикория, нарязана

Начин на приготвяне:

Боба, кората от пармезана, морковите, целина, главата чесън, магданоза, чесъна, дафиновия лист и лютия пипер сложете във вряща вода. Намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около 1,5 часа до готовност на боба. Подправете със сол и черен пипер, когато бобът е сварен и свалете от котлона. Оставете да престои 30 минути, след което изхвърлете зеленчуците, билките и корите пармезан с помощта на решетъчна лъжица.

Междувременно загрейте 3 супени лъжици зехтин и в него запържете чесъна и лука, докато омекнат. Добавете доматите и оставете да изври течността около 15 минути, като разбърквате от време на време. Добавете виното и оставете за 5 минути да се извари.

Добавете боба и течността, в която сте го варили, като разбъркате, за да се комбинират съставките. Десет минути по-късно сложете макаронените изделия и добавете вода, ако е необходимо, за да се сварят.

Когато пастата се е сварила (след около 10-15 минути) добавете нарязани листата цикория, минута по-късно подправете със сол и черен пипер и свалете от котлона.

Сервирайте като полеете всяка порция с малко зехтин и сложите няколко тънки резена пармезан и лют пипер по желание.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноДиетиХрани и ястияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайл