Парагвайска пилешка супа (Vori Vori)
Vori vori е парагвайска гъста, жълта супа с малки топчета, направени от царевично брашно, грис и сирене. Както всяко ястие от парагвайската кухня, vori vori е богато на протеини и калории, факт, който има исторически причини. Преди повече от 150 години през 1864 г. възниква война между Парагвай и Тройния съюз на чело с Аржентина, Бразилия и Уругвай, при която Парагвай губи почти цялата си популация. След войната храната в държавата бива ограничена, а хранителните стоки трудни за намиране. Това е и причината парагвайското готвене да бъде предимно с високо съдържание на протеини, за да компенсира недостига на храна.
Необходими продукти за парагвайската пилешка супа:
- пилешко месо от бутчета или гърди
- 1 чушка, нарязана на кубчета
- 1 домат, нарязан на малки кубчета
- 1 морков, нарязан на дребно
- 1 чушка, нарязана на малки кубчета
- 2-3 картофа, нарязани на малки кубчета
- 3 скилидки чесън, наситнен
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- 1 голяма глава лук, нарязан на малки кубчета
- риган, сол, черен пипер на вкус
- магданоз за сервиране, по желание
- мазнина за готвене (олио или друга)
за сиреновите топчета:
- 150 грама царевично брашно
- 50 грама грис
- 100 грама сирене рикота
- 1 яйце
- 50 грама сирене моцарела, настъргана на ситно
- сол и риган на вкус
- 1/2 чаена чаша пилешки бульон
Начин на приготвяне на пилешката супа Vori Vori:
Поставете пилешкото месо в тенджера с вода и оставете да заври, отпенете го и накъсайте на парчета. Във врящата вода добавете нарязаните зеленчуците и ригана, заедно с пилешкото месо и оставяме да се готвят.
Пригответе сиреновите топчета, като смесите брашното с гриса, яйцето, моцарелата, ригана и малко сол.
Омесете гъсто тесто и долейте малко пилешки бульон, ако е необходимо, за да се получи желаната гъстота.
От получената сиренова смес оформете малки топчета.
Около 20 минути, преди супата да е готова, добавете сиреновите топчета и оставете да се готви,, докато изплуват на повърхността.
Сервирайте парагвайското ястие топло с черен пипер и магданоз по желание.
Приятен апетит!
Съвети за още по-вкусна парагвайска пилешка супа:
- За да подсилите вкуса на ястието, използвайте няколко вида сирене и овкусете с подправки по желание. Любителите на пикантния вкус да подправят с малко лют червен пипер.
- Супата може да се приготви и по много други начини, например с добавяне на съставки като масло, чесън, лук, тиква, прясно мляко и ориз.
Една от най-разпространената рецепти за тази супа е с добавяне на парче пиле, предварително печено на скара. Вори вори е едно от малкото парагвайски ястия, което се яде както от бедните, така и от богатите. Консумира се и на приказни банкети, и на скромните трапези в селските местности.
За парагвайската кухня и името на ястието:
Името на супата "vori vori" идва от езика на гуараните, един от двата официални езика на Парагвай (другият е испанският). В Гуарани един от начините за уточняване на изобилие е чрез повторение на дума.
Думата "vori" е производна на "bolita" (малка топка), с което се наименуват царевичните малки топки в супата. Vori vori традиционно се сервира през студените зимни месеци, но се консумира и през лятото.
Парагвайската кухня е лесна за приготвяне, поради семплостта на продуктите и рецептите, които се използват. Тази пилешка супа би изглеждала като българската традиционна, ако в нея не се добавяха тестени сиренови топчета, подобни на италианските ньоки. Някои биха казали, че наподобява на комбинация между пилешка супа и супа топчета, но вместо с месо, топчетата се приготвят със сирена и брашно. На вкус съвсем се различава, именно заради топчетата, които придават характерната черта и вкус на ястието.
Снимки: Личен архив; tasteatlas.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Месни супи
- Френска пилешка супа с топено сирене
- Пилешка супа с булгур
- Пилешката супа е вредна за организма
- Бистра пилешка супа със спагети
- Пуешка супа със зеленчуци
- Пилешка супа с нудълс, къри и зеленчуци
- Бяла супа
- Пилешка каша с фенел и ориз
- Пилешка супа с гъби, грах и горчица
- Пилешка супа с куркума, джинджифил и нахут
Коментари към Парагвайска пилешка супа (Vori Vori)