Панирани оризови кюфтенца с моцарела
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 3 1/2 чаена чаша пилешки бульон
- 4 супени лъжици масло
- 1 средна глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, на филийки
- 1 чаена чаша ориз (арборио)
- 1 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
- 1 чаена чаша настърган пармезан
- 1/4 чаена чаша сметана за готвене
- 2 чаени лъжици лимонова кора, настъргана
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 чаена лъжица черен пипер
- 100 грама моцарела (отцедете я върху кърпа)
- 2 чаени чаши едра галета (панко галета)
- 1/2 чаена чаша брашно
- 2 яйца
за соса:
- 3 супени лъжици ситно нарязани чили чушки в марината с олио от буркан
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 1/2 чаена лъжица настъргана лимонова кора
- 2 чаени лъжици лимонов сок
- 1/2 глава чесън, настъргана на ситно
Начин на приготвяне:
Пригответе соса, като нарежете на съвсем ситно лютите чушки от буркан, добавите лимоновата кора и сок, накрая чесъна. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Оставете настрана, сосът може да се приготви 12 часа по-рано и да се съхранява покрит със свежо фолио в хладилника.
За кюфтенцата сложете бульона да заври и го поддържайте топъл след това.
В касерола сгорещете 2 лъжици масло и запържете лука докато омекне, за около 4-5 минути. Добавете чесъна, минута по-късно сложете ориз и подправете със сол и пипер. Пържете го 3 минути. Излейте виното и гответе, като разбърквате постоянно, докато течността се абсорбира.
Налейте 1 чаша от бульона и отново разбърквайте, след като се поеме (след около 4-5 минути) добавете още 1 чаша. Продължете така, докато се поеме цялото количество бульон. Разбъркайте към ориза пармезана, сметаната, лимоновата кора и сок, подправете.
Разстелете ориза в тава, застлана с хартия за печене. Охладете го най-малко за 1 час покрито с фолио, за да не изсъхва.
Застелете друга тава с фолио. Вземете малко от ориза, отгоре добавете малко парченце моцарела и покрийте с още ориз. Опитайте се да оформите кюфтенце - не е нужно то да бъде в идеална форма. Подредете топчетата в подготвената тавичка и ги замразете за 10 минути.
Разпределете брашното, яйцата и галетата в три чинии и всяка съставка подправете със сол и пипер.
Оваляйте кюфтенцата в брашното, след това в яйце и накрая в галетата. Подредете готовите кюфтенца отново в тавата върху хартия и охлаждайте във фризера, докато сгорещите мазнината.
Сложете олио в дълбок тиган и го сгорещете. Внимателно сложете няколко от оризовите топки в него и ги изпържете до златисто, за около 6-8 минути. Прехвърлете ги върху хартия, подправете със сол.
Сервирайте кюфтенцата с пикантния сос.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОРИЗОВО БРАШНО 500 гр. БОДПИЕ
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ХАРУХАРУ УОНДЪР АНТИ-ЕЙДЖ АМПУЛА 150 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
АМИКС МР. ПОПЪРС РАИЗ МАШ 600 гр.
ПРАНАРОМ АРОМАФОРС СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 15 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Оризови спагети
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Втора част
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Как да си приготвите оризово брашно?
Коментари към Панирани оризови кюфтенца с моцарела