Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Панирани оризови кюфтенца с моцарела

Панирани оризови кюфтенца с моцарела

Панирани оризови кюфтенца с моцарела - изображение

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

  • 3 1/2 чаена чаша пилешки бульон
  • 4 супени лъжици масло
  • 1 средна глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, на филийки
  • 1 чаена чаша ориз (арборио)
  • 1 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
  • 1 чаена чаша настърган пармезан
  • 1/4 чаена чаша сметана за готвене
  • 2 чаени лъжици лимонова кора, настъргана
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 100 грама моцарела (отцедете я върху кърпа)
  • 2 чаени чаши едра галета (панко галета)
  • 1/2 чаена чаша брашно
  • 2 яйца

за соса:

  • 3 супени лъжици ситно нарязани чили чушки в марината с олио от буркан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 1/2 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 2 чаени лъжици лимонов сок
  • 1/2 глава чесън, настъргана на ситно

Начин на приготвяне:

Пригответе соса, като нарежете на съвсем ситно лютите чушки от буркан, добавите лимоновата кора и сок, накрая чесъна. Разбъркайте добре, за да се комбинират.

Оставете настрана, сосът може да се приготви 12 часа по-рано и да се съхранява покрит със свежо фолио в хладилника.

За кюфтенцата сложете бульона да заври и го поддържайте топъл след това.

В касерола сгорещете 2 лъжици масло и запържете лука докато омекне, за около 4-5 минути. Добавете чесъна, минута по-късно сложете ориз и подправете със сол и пипер. Пържете го 3 минути. Излейте виното и гответе, като разбърквате постоянно, докато течността се абсорбира.

Налейте 1 чаша от бульона и отново разбърквайте, след като се поеме (след около 4-5 минути) добавете още 1 чаша. Продължете така, докато се поеме цялото количество бульон. Разбъркайте към ориза пармезана, сметаната, лимоновата кора и сок, подправете.

Разстелете ориза в тава, застлана с хартия за печене. Охладете го най-малко за 1 час покрито с фолио, за да не изсъхва.

Застелете друга тава с фолио. Вземете малко от ориза, отгоре добавете малко парченце моцарела и покрийте с още ориз. Опитайте се да оформите кюфтенце - не е нужно то да бъде в идеална форма. Подредете топчетата в подготвената тавичка и ги замразете за 10 минути.

Разпределете брашното, яйцата и галетата в три чинии и всяка съставка подправете със сол и пипер.

Оваляйте кюфтенцата в брашното, след това в яйце и накрая в галетата. Подредете готовите кюфтенца отново в тавата върху хартия и охлаждайте във фризера, докато сгорещите мазнината.

Сложете олио в дълбок тиган и го сгорещете. Внимателно сложете няколко от оризовите топки в него и ги изпържете до златисто, за около 6-8 минути. Прехвърлете ги върху хартия, подправете със сол.

Сервирайте кюфтенцата с пикантния сос.

оризови кюфтенца

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноВидеоХранене при...ДиетиБотаникаНовиниСнимкиЛечения