Пандишпанова торта с банани, лешници и шоколадова глазура
Необходими продукти:
5 яйца
2,5 чаени чаши захар
1 чаена чаша брашно
10 грама ванилин
1 килограм заквасена сметана с масленост около 26%
1 килограм банани
2 супени лъжици течна сметана
60 грама черен шоколад
100 грама лешници
5 грама масло
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбийте с помощта на миксер (или използвайте блендер) чаша захар с яйцата. Когато захарта се разтвори напълно, прибавете брашното и замесете еднородно тесто със силиконова лопатка.
Подмажете с масло формата, която ще използвате за печене на тортата, поръсете с брашно. Сложете тестото и изпечете във фурната при температура от 190 градуса в продължение на 20 минути.
Готовия блат оставете да се охлади и разрежете на две части хоризонтално.
Направете крема. Разбийте заквасената сметана останалата захар и ванилина. Ако е необходимо, използвайте сгъстител за сметана.
Обелете бананите и ги нарежете на тънки кръгчета.
Следва "сглобяването" на тортата.
Намажете обилно единия блат със сметановия крем и върху него подредете парченца банан. Покрийте и тях с крем, сложете втория блат, отново крем, банани и завършете с крем.
Направете шоколадова глазура, като разтопите на слаб огън шоколада и маслото, към тях прибавете течната сметана, разбъркайте и оставете глазурата да се охлади.
Когато това стане, покрийте повърхността и стените на тортата с нея и украсете със смлени лешници.
Приберете готовата вкуснотия в хладилника за известно време.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Лятна торта с плодове без печене
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Пандишпанова торта с банани, лешници и шоколадова глазура