Пай с пилешко месо и зеленчуци
Пайовете са любима храна на много хора, но се консумират доста трудно, заради неудобната форма, в която се поднася ястието. Причината е, че лесно се разпадат. За ваше улеснение ви представяме начин как да направите пилешки пай в удобна форма, за да може да си го хапнете навсякъде, без да се притеснявате, че нямате подходящи прибори за хранене и сервиране.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 1 супена лъжица зехтин
- 250 грама пилешки гърди
- сол
- черен пипер
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 4 супени лъжици крема сирене
- 3/4 чаени чаши замразена царевица (или от консерва)
- 3/4 чаени чаши замразен грах
- 1/4 чаена чаша магданоз
- 2 стръка зелен лук
- 2 супени лъжици свеж копър
За тестото:
- 2 чаени чаши брашно
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 5 супени лъжици масло - студено, нарязано на кубчета
- 1/4 чаена чаша свеж копър, нарязан на ситно
- 3/4 чаена чаша пълномаслено мляко
- 1 супена лъжица готварска сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте олио в голям тиган. Подправете пилето с черния пипер и солта и го запържете, докато покафенее от всички страни.
Намалете котлона и добавете лимоновия сок, крема сиренето и 2 супени лъжици вода и гответе, докато се получи гладък сос. Махнете от печката и сложете царевицата и граха, заедно с нарязаните на ситно магданоз, лук и копър.
За тестото:
Загрейте фурната на 180 градуса и застелете голяма тава с хартия за печене.
В голяма купа смесете брашното заедно с бакпулвера, солта и черния пипер. Добавете маслото и го втрийте в брашното, за да се получат трохи, след това сложете нарязания копър. С помощта на вилица, бъркайте, докато сипвате млякото, за да получите меко тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнения кухненски плот, размесете го и го разточете на голям правоъгълник с размери 10 см на 13 см. Нарежете на 4 равни парчета и разпределете плънката във всяко от тях, като я слагате от едната страна, а с другата половина завийте пълнежа. С вилица притиснете краищата, за да не се отворят.
Намажете всеки един от получените пайове със сметана и запечете до готовност за 20-25 минути.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: womansday.com
Коментари към Пай с пилешко месо и зеленчуци