Постен овчарски пай с гъби
Необходими продукти:
- 500 грама картофи
- 1 шепа магданоз, нарязан на ситно
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 630 грама гъби, нарязани на тънко
- 2 пресовани скилидки чесън
- 1/4 чаена лъжица натрошена люта чушка
- 250 грама сварена леща (може от консерва)
- 400 грама нарязани домати
- 2 супени лъжици доматено пюре
Начин на приготвяне:
Сварете картофите в солена вода за 12-15 минути, докато омекнат. Прецедете ги и ги върнете в същата тава (ако ги варите цели, обелете и нарежете). Подправете със сол и черен пипер и ги намачкайте с вилица. Добавете половината количество от магданоза.
Загрейте 2 лъжици зехтин в тиган и изпържете лука, докато стане прозрачен, около 2-3 минути. Добавете гъбите и продължете готвенето за още 8 минути, за да омекнат. Разбърквайте от време на време.
Сложете чесъна, лютивата чушка, лещата, нарязаните домати и пюрето, долейте 250 милилитра вода. Задушавайте под капак за 8-10 минути, докато сосът се сгъсти. Прибавете останалия магданоз и подправете.
Прехвърлете сместа в тавичка, а отгоре покрийте с намачканите картофи. Полейте със зехтин и печете само на горен реотан за около 10 минути, докато хване коричка (ако не се стремите към постен вариант, може да поръсите с кашкавал и да запечете).
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО С МОРКОВИ И КАРТОФИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПАЩЪРНАК И КАРТОФИ 190 г
АКТИВЕН ВЪГЛЕН таблетки 250 мг * 20
СТИКС КРЕМ - БАЛСАМ ЗА РЪЦЕ СЪС СОК ОТ КАРТОФИ 50 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Намалете високата температура със суров картоф
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Сладък картоф
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Ливадна виолетка
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
Коментари към Постен овчарски пай с гъби