Пай с гъби и кестени
Необходими продукти:
за тестото:
- 350 грама брашно
- 200 грама студено масло
- щипка сол
- 1 жълтък
- студена вода
за пълнежа:
- 50 грама масло
- 2 стръка праз
- 350 грама гъби печурки
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 стрък мащерка (използвайте само листенцата)
- 15 грама сухи гъби, накиснати в 150 милилитра гореща вода (по желание)
- 50 грама брашно
- 1 чаена лъжица горчица
- 100 милилитра вино марсала
- 200-300 милилитра зеленчуков или пилешки бульон (количеството зависи от това, дали използвате сушени гъби или не)
- 200 грама сварени кестени (или вакуумирани)
Начин на приготвяне:
Смесете брашното със студеното масло и щипка сол в купа. Ако имате кухненски робот, направете няколко пулсации, за да заприлича сместа на трохи, или ги разтрийте с пръсти, за да получите желания ефект. Добавете всички останали продукти, като запазите малка част от яйчния белтък, а водата добавяйте на части, докато се получи добре оформена топка. Увийте във фолио и приберете тестото в хладилник.
Запазете останалия ви жълтък за намазване по-късно.
За пълнежа разтопете маслото в голяма тенджера на ниска температура. Добавете праза (предварително нарязан) и сложете капака. Нека се пържи 5 минути.
Увеличете степента на котлона и добавете гъбите. След около 4-5 минути прибавете скилидките чесън и мащерката. Ако използвате сушени гъби, сега е моментът да ги изцедите (като запазите течността) и ги добавите към останалите продукти.
Сложете брашното и разбъркайте, докато забележите, че е полепнало по зеленчуците.
Разбъркайте горчицата при зеленчуците и добавете виното марсала. Постепенно добавете течността от сушените гъби и бульона, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа да заври, след което, при непрестанно бъркане, гответе, докато се сгъсти. Добавете кестените и свалете от котлона. Оставете да се охлади.
Когато сместа е изстинала, загрейте фурна на 190 градуса.
Разделете тестото на две части, едната по-голяма от другата. Голямата част разточете и използвайте за покриване на дъното и стените на подходяща тавичка. Отгоре сипете студения пълнеж.
Разточете и останалото тесто и с него покрийте пълнежа. Намажете краищата с жълтъка и увийте двата края на тестото заедно - това, с което сте сложили на дъното на тавата, като се уверите, че е пълнежът е плътно затворен.
Печете около 45-50 минути, до златиста коричка.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Свинско с гъби в сметана
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Зимна припънка, Зимненка
- Гъби портобело
Коментари към Пай с гъби и кестени