Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Пай с гъби и кестени

Пай с гъби и кестени

Пай с гъби и кестени - изображение

Необходими продукти:

за тестото:

  • 350 грама брашно
  • 200 грама студено масло
  • щипка сол
  • 1 жълтък
  • студена вода

за пълнежа:

  • 50 грама масло
  • 2 стръка праз
  • 350 грама гъби печурки
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1 стрък мащерка (използвайте само листенцата)
  • 15 грама сухи гъби, накиснати в 150 милилитра гореща вода (по желание)
  • 50 грама брашно
  • 1 чаена лъжица горчица
  • 100 милилитра вино марсала
  • 200-300 милилитра зеленчуков или пилешки бульон (количеството зависи от това, дали използвате сушени гъби или не)
  • 200 грама сварени кестени (или вакуумирани)

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със студеното масло и щипка сол в купа. Ако имате кухненски робот, направете няколко пулсации, за да заприлича сместа на трохи, или ги разтрийте с пръсти, за да получите желания ефект. Добавете всички останали продукти, като запазите малка част от яйчния белтък, а водата добавяйте на части, докато се получи добре оформена топка. Увийте във фолио и приберете тестото в хладилник.

Запазете останалия ви жълтък за намазване по-късно.

За пълнежа разтопете маслото в голяма тенджера на ниска температура. Добавете праза (предварително нарязан) и сложете капака. Нека се пържи 5 минути.

Увеличете степента на котлона и добавете гъбите. След около 4-5 минути прибавете скилидките чесън и мащерката. Ако използвате сушени гъби, сега е моментът да ги изцедите (като запазите течността) и ги добавите към останалите продукти.

Сложете брашното и разбъркайте, докато забележите, че е полепнало по зеленчуците.

Разбъркайте горчицата при зеленчуците и добавете виното марсала. Постепенно добавете течността от сушените гъби и бульона, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа да заври, след което, при непрестанно бъркане, гответе, докато се сгъсти. Добавете кестените и свалете от котлона. Оставете да се охлади.

Когато сместа е изстинала, загрейте фурна на 190 градуса.

Разделете тестото на две части, едната по-голяма от другата. Голямата част разточете и използвайте за покриване на дъното и стените на подходяща тавичка. Отгоре сипете студения пълнеж.

Разточете и останалото тесто и с него покрийте пълнежа. Намажете краищата с жълтъка и увийте двата края на тестото заедно - това, с което сте сложили на дъното на тавата, като се уверите, че е пълнежът е плътно затворен.

Печете около 45-50 минути, до златиста коричка.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноСъставкиДиетиНовиниБотаникаПроизводителиЛайфстайлПсихологияКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаИстория