Пай с кюфтета и доматен сос

Необходими продукти:
- 400 грама готово тесто за пица
- 2 супени лъжици зехтин
- 8 скилидки чесън
- сол на вкус
- 3 чаени чаши доматено пюре
- 1 супена лъжица сух босилек
- 1 супена лъжица сух риган
- 3 супени лъжици доматена паста
- 400 грама зряла моцарела - нарязана
- 1 килограм кюфтенца
- 2 чаени чаши карамелизиран лук
- 3 чаени чаши чушки - червена, зелена и жълта
- пармезан за сервиране
Начин на приготвяне:
Намажете с масло тавичка с падащо дъно. Разточете тестото и покрийте формата с него, като притиснете добре по дъното и по стените, а излишното изрежете и оставете настрана за по-късно.
Изсипете върху тестото с 2 супени лъжици зехтин и сложете смачкани две скилидки чесън, след което ги разпределете равномерно с четка, подправете със сол и черен пипер. Надупчете дъното с вилица и запечете в загрята на 230 градуса фурна за 15 минути.
В купа смесете доматеното пюре и паста, сложете босилека, ригана, смачкани 4 скилидки чесън, овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Върху изпеченото тесто сложете половината от моцарелата, така че да покрие цялото дъно на тавичката. Отгоре излейте половината от доматената смес.
Подредете кюфтенцата и ги покрийте с останалия доматен сос.
Покрийте с лука и отгоре сложете останалата моцарела.
Нарежете чушките на ситно и подредете върху пая. Тестото, което сте отделили премесете и разточете. Изрежете тънки дълги ленти и ги наредете върху пая, като ги преплитате. Махнете излишните краища, смесете 2 лъжици зехтин с 2 смачкани скилидки чесън и намажете.
Печете 40 минути на 200 градуса. Сервирайте с малко настърган пармезан, по желание.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Домашни кюфтета от рулца от раци
- Кюфтета от хляб и коприва
- Кюфтета на фурна с млечен сос и ориз
- Доматена запеканка с кюфтета
- Пай с тиквички и моркови
- Пай есенни листа с ябълки, орехи и карамел
- Постен овчарски пай с гъби
- Кюфтета в сметанов сос със зелени подправки
- Пръчици ябълков пай с домашен сос карамел
- Пай с праскови, джинджифил и канела
Коментари към Пай с кюфтета и доматен сос