Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Първа част

Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Първа част

Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Първа част - изображение

Понякога дори не подозираме за скритата заплаха, която се таи в хранителните продукти, присъстващи на трапезата ни всеки ден. По-специално, ще си говорим за плодовете и зеленчуците. Ще ви запознаем с интересни факти за някои от тях. Част от информацията вероятно ви е известна, а друга ще научите сега.

 

Започваме с бадемите, които се смятат за сух плод, а не за ядка, както си мислят повечето от нас. Вкусът им е уникален, използват се често при приготвянето на десерти и други ястия. Горчивият бадем е най-ароматен, съдържа отровен цианид. Точно поради тази причина той се обработва, за да се премахне отровата, която се разрушава и при нагряване. В някои страни (например, Нова Зеландия) горчивият бадем е забранен за продажба със закон.

Продължаваме с кашуто. То всъщност представлява семена (а не ядки), които са част от плодовете (т. нар. ябълка) на дървото кашу. Семената, предлагани в търговската мрежа, не са сурови, те предварително се обработват на пара. Това се прави, защото в суровото кашу се съдържа веществото урушиол, което се среща и в растението отровен бръшлян, предизвиква алергии. Приемът на голямо количество урушиол може да бъде смъртоносно.

Макар че отравяне с кашу се случва изключително рядко, при хората, които обработват ядката, често се наблюдават нежелани странични ефекти, например, възпаление на кожата.

Третият продукт, на който ще се спрем, са вишните. Те, заедно с кайсиите, прасковите и сливите, съдържат в костилките си цианид. Разбира се, ако погълнете няколко костилки, нищо страшно няма да ви се случи, защото организмът ни може да се справи с определени количества от веществото, но големите дози са опасни.

Симптомите на леко отравяне са: главоболие, световъртеж, загуба на ориентация, тревожност и повръщане. Прекомерните количества може да доведат до затруднено дишане, повишено кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Следващото място е отредено за аспержите. Това са зеленчуци, даващи плодове, които между другото, са отровни. Ядливата част от растението са стъблата, листата и корените. От древни времена аспержите се използват в качеството си на лекарствено средство, благодарение на приятния им вкус и диуретични свойства.

Плодовете са малки и червени, диаметърът им е около 6 - 10 мм, те са отровни за човека.

Домати. Зелени домати. Да, те са наред. Интересен е фактът, че в САЩ доматите се приемат за зеленчуци, а в останалите части по света - за плодове (или по-точно - за ягодоплодни). Листата и стъблата на растението съдържат веществото гликоалкалоид, което е в състояние да предизвика трайна раздразнителност, главоболие и стомашни разстройства. Известно количество от него има в зелените домати, но то не е голямо.

Очаквайте втората част на статията, в която ще разгледаме гъбите, индийското орехче, шоколада, зелените картофи и ябълките.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаНовиниДиетиЛеченияБотаникаОткритияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияХрани и ястияАнкети