Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда

Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда

от 03 окт 2014г., обновено на 19 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Обработката на пара е един от най-древните начини за приготвяне на храната. Този кулинарен метод е сред любимите на китайците, които се радват на дълъг живот и добро здраве. Най-често обработката на храната на пара се свързва с диетичен режим, препоръчван при лечение или профилактика срещу някакво заболяване. От всички конвенционални методи за готвене, обработката на пара е един от най-щадящите и здравословни, тъй като запазва естествените вкусове и аромати на храната, както и текстурата й.

Какво представлява готвенето на пара?

Обработката на храната на пара се смята за една от най-здравословните и естествени, тъй като по този начин в продуктите се запазва необходимата за организма влага. Освен това, така обработени кафявият ориз и някои други култури губят по-малко витамини от група В, в сравнение с количеството, което се унищожава при сваряване.

Как се готви на пара?

За щастие, готвенето на пара е лесен метод. Нуждаете се от тенджера с капак и кошница за готвене на пара. Налейте в тенджерата малко количество вода, след което поставете кошницата върху нея и сложете храната, която сте решили да готвите. Водата не трябва да достига кошницата.

Уверете се, че капакът на тенджерата се затваря плътно и че има място между него и храната. След това включете котлона. Ако капакът на съда ви е стъклен, лесно ще можете да проверявате дали се образува пара, но ако не е прозрачен, ще се наложи да го повдигнете, за да проверите.

Варене и готвене на пара

Варенето е подходящ метод за готвене на по-твърди зеленчуци като царевица, картофи и цвекло. По време на този процес, някои хранителни вещества се извличат от зеленчуците и попадат във водата, в която се готвят. Когато правите супа или яхния, това не е проблем, тъй като течността е част от ястието. Когато варите зеленчуци, предназначени за гарнитура, закуска или основно хранене, варенето ще намали съдържанието на хранителни вещества в продуктите. Прекалено дългото варене на зеленчуците в кипяща вода също променя цвета и вкуса им.

Кои продукти са подходящи за готвене на пара?

Готвенето на пара е идеално за храни, които трябва да се консумират меки и нежни, а не хрупкави. Това са почти всички продукти, започвайки от плодовете и зеленчуците, минавайки през зърнено-житните култури и стигайки до месото и рибните ястия. Яйца, морски продукти, пелмени, пирожки, кюфтета, кексове, запеканки и дори торти също се подлагат на такава обработка.

  • Зеленчуци: Зеленчуците, включително картофите, ако се приготвят правилно на пара, ще запазят голяма част от полезните си хранителни вещества. Цвеклото, броколите и карфиолът, сготвени по този начин, се получават крехки и сочни.
  • Месо и птици: Въпреки че приготвянето на пара може да не е първото нещо, за което се сещате, когато решите да готвите месо, то все пак е подходящ здравословен начин, който не изисква добавянето на излишна мазнина.
  • Твърдо сварени яйца: Налични са уреди, като електрическа яйцеварка с таймер, за сваряване на яйцата до желаното ниво на готовност, но можете да използвате и тенджера или уред за готвене на пара.
  • Суфлета, кремове и сладкиши: Някои пандишпани, кремове и суфлета се приготвят задължително на пара, тъй като този метод придава на десерта мека, нежна и влажна текстура.
  • Риба и морски дарове: Морските дарове са много подходящи за приготвяне на пара. Течността за готвене (обикновено вода, бульон или вино за придаване на вкус), заедно с ароматните билки, леко се задушават, създавайки ароматна пара. Влажната среда в кошницата за готвене на пара помага тези продукти да се запазят нежни и сочни.
  • Ориз: Готвенето пара е лесен начин за термична обработка на ориза, като за целта са ви необходими тенджера с капак и гевгир (или кошница). Оризоварката също е добър вариант.

Кои продукти не са подходящи за готвене на пара?

Разбира се, има и продукти, които не бива да се приготвят на пара и това са:

  • Юфка и подобни тестени изделия: Може да изгубят първоначалната си форма.
  • Гъби: В тях се съдържат вредни вещества, затова много видове изискват предварително накисване и/или сваряване.
  • Плодове и зеленчуци, които са увредени по някакъв начин: По време на обработката неприятният вкус може да се засили.

Начини за приготвяне на пара

Днес съществуват множество приспособления за приготвяне на продуктите на пара, които се различават по функционалност, обем и количество едновременно приготвяне на ястия. Всички те са обединени от общия си принцип на действие: водата в съда завира, а храната се слага в специална кошница или друг съд и се обработва до готовност под въздействието на отделяната пара.

Времето за такава обработка е по-малко в сравнение с печенето и сваряването във вода/бульон на същите продукти, освен това, начинът е много елементарен. Не се изисква непрекъснато да наблюдавате процеса, което е още един голям плюс.

Начините за приготвяне на пара са много. Ние ще разгледаме три от най-разпространените.

1. С обикновена тенджера

До средата на обикновена тенджера се налива вода, поставя се гевгир или подходяща решетка, върху които се слага капак. Така най-лесно ще получите пароварка. Разбира се, методът се използва, в случай че рядко обработвате храна по този начин.

2. Пароварка

Пароварката е усъвършенстваният вариант на първия. Представлява тенджера със специална приставка под формата на решетка, предназначена за продуктите. Голямо предимство е, че капакът приляга плътно към съда, което запазва температурата, необходима за бързото приготвяне на всякакви продукти, дори такива, които по принцип изискват повече време за термична обработка.

3. Електрическа пароварка

Електрическата пароварка е уред, който дава възможност да се приготвят едновременно 3 ястия за кратко време, за около 30 минути (например: риба, гарнитура и кекс). Има различни функции, режими на загряване, стерилизация и други опции. Това е най-удобният и практичен вариант. Разбира се, различните марки и видове предлагат и различни функционалности на уреда и не бихме могли да поставим всички под един знаменател.

Безопасност по време на готвене на пара

Както при всички техники за готвене, и тук трябва да се внимава. Парата е много гореща и може да причини значителни изгаряния при неправилно боравене. Винаги отваряйте капака на тенджерата на разстояние от себе си. Използвайте кухненски ръкавици и изключете котлона, преди да хванете горещата тенджера.

Предимства на готвенето на пара

  • Приготвянето на пара спестява време и усилия.
  • Този метод позволява да запазите вкуса и аромата на храната.
  • Храната остава влажна и крехка, тъй като течността за готвене не я докосва. Освен това продуктът/ястието запазва своите форма, цвят и текстура.
  • Не е необходимо да добавяте масло или друга мазнина. Хранителните вещества, като витамини и минерали, които се съдържат в продуктите, остават в тях.

Уреди за готвене на пара

  • тенджера с прозрачен капак;
  • кошница за готвене на пара от неръждаема стомана;
  • гевгир;
  • тенджера за готвене на пара с капак;
  • микровълнова печка;
  • бамбуков съд за готвене на пара;
  • мултикукър.

Полезни свойства на храната, приготвена на пара

Продуктите, които са обработени на пара, дават възможност за преминаване към рационално и здравословно хранене на цялото семейство за кратко време. Ястията се получават ярки и привлекателни. Освен това запазват по-голямо количество витамини и минерали в състава си, отколкото при друга термична обработка. Съхраняват естествената си влага, което дава възможност за по-лесно усвояване на храната от организма без раздразнение на стомашно-чревния тракт.

Ястията, обработени на пара, се препоръчват силно на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, нервно изтощение и за всички, които са подложени на голямо психическо напрежение.

Парата не съдържа примеси на тежки метали, които често са част от твърдата хлорирана вода. Това означава, че продуктите на пара са по-полезни от сварените.

Диетолози твърдят, че всичко, приготвено на пара, действа благоприятно върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Такива продукти са изключително подходящи при заболявания на сърдечносъдовата система, както и за профилактика срещу такива, тъй като не съдържат големи количества шлаки и холестерол.

Вредни свойства на храната, приготвена на пара

На практика, ястията, приготвени на пара, не вредят на организма. Единственото, което първоначално може да не допадне на всеки, е изчистеният им вкус, но това е поправимо. За целта в края на обработката може да се добавят различни подправки и сосове.

Източник:

Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Лучени вързопчета на пара Лучени вързопчета на пара
  • Как да сварим зеленчуци на пара Как да сварим зеленчуци на пара
  • Салата от броколи на пара с печени лешници и чесън Салата от броколи на пара с печени лешници и чесън
  • Пангасиус на пара със зеленчуци Пангасиус на пара със зеленчуци
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER
29.00лв.

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
305.00лв.

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY

Безплатна доставка за България!
УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA
149.00лв.

УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA

Безплатна доставка за България!
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
119.00лв.

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л

Нов
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л
139.00лв.

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л

Безплатна доставка за България!

Коментари към Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда
    www.framar.bg 
    на 20 May 2025 в 00:18
    Коментирайте "Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
  • Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
  • Салата от броколи на пара с печени лешници и чесън
  • Лучени вързопчета на пара
  • Как да сварим зеленчуци на пара
  • Пригответе си зеленчуци на пара, без необходимия уред
  • Пангасиус на пара със зеленчуци
  • Риба на пара с домати и чесън
  • Лаврак със зеле на пара
  • Сьомга на пара със сос от кисели краставички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Миете ли месото преди готвене?

преди 1968 дни, 5 часа и 21 мин.

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

преди 2859 дни, 13 часа и 52 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 12 часа и 22 мин.

Какво представлява прозяването

преди 8 дни, 3 часа и 22 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 8 дни, 3 часа и 34 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 8 дни, 3 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival