Как да сварим зеленчуци на пара

Зеленчуците на пара безспорно са здравословни, благоприятни за сърцето и са много добър избор за включване към хранителния ни режим. Понякога обаче те не се сготвят така, както ни се иска. За да избегнете кашави и безвкусни резултати, разберете как може да сготвите перфектни зеленчуци на пара.
Защо не обичахме да ядем зеленчуци, когато бяхме деца? Може би защото нашите родители са били изморени от работа и са искали да приготвят
нещо бързо и лесно или може би не са имали достъп до хилядите рецепти в интернет или видеоклиповете, с които днес ние разполагаме.
В готвенето са важни малките неща и детайлите. При приготвянето на зеленчуци на пара се запазва цветът и ароматът им. Отнема много малко време за подготовка и готвене, а и е много лесно. Нужно е само да знаете как. Вкусът на задушените зеленчуци е много приятен, така че си заслужава да опитате да ги приготвите поне веднъж.
Процесът на задушаване
Слагате зеленчуците в съд с дупки (гевгир), който поставяте върху тенджера с вряща вода. Зеленчуците се приготвят от парата, създадена, когато водата започне да се изпарява. Тъй като водата не докосва храната и въздействието и не е пряко, то зеленчуците запазват своите хранителни вещества и цвета си и придобиват много приятен вкус.
Какво е нужно, за да сварите зеленчуци на пара?
Преди да излезете и да си закупите свежи зеленчуци, е най-добре да знаете от какво ще се нуждаете, за да ги приготвите.
Трябват ви дъска за рязане и остър нож, също така и голям съд с подходящ капак за поддържане на парата. Имате нужда и съд с дупки, така наречения термоустойчив гевгир. Преди да започнете готвенето, проверете дали гевгирът е с подходящи размери, така че да се задържи върху тенджерата, а не да потъва. Можете да си закупите специална тенджера за варене на пара.
Как да приготвите зеленчуците?
Закупете пресни зеленчуци и ги нарежете с приблизително еднакви размери, за да се сготвят равномерно. Ако желаете да варите на пара няколко различни вида зеленчуци, се уверете, че имат подобна текстура, за да се сготвят равномерно всички.
Когато приготвяте листни зеленчуци, като спанак и рукола, не добавяйте картофи и моркови, а ги сгответе отделно. За сваряването на листните зеленчуци е необходимо по-малко време, отколкото на кореноплодните. Броколите и карфиолът имат подобна текстура, което ги прави идеални за приготвяне заедно.
Как да варите зеленчуци на пара?
1. Добавете 50-100 милилитра вода в тенджера и сложете гевгира върху нея. Уверете се, че водата по никакъв начин не докосва гевгира.
2. Оставете водата да заври на силен огън и сложете в гевгира зеленчуците, които искате да варите на пара.
3. Подправете зеленчуците със сол и черен пипер или подправки и билки по избор.
4. Покрийте съда с капак и намалете котлона на ниска или средна температура.
Зеленчуците трябва да се сготвят до мека и нежна текстура. Опитайте да ги забодете с вилица. Ако лесно се забождат и усетите, че са омекнали достатъчно, то сте успели да ги сварите перфектно.
Времето за задушаване е около 3 минути, но това зависи много от текстурата и размера на парчетата зеленчуци. Листните зеленчуци се готвят за около 3 минути, както и грахът, защото е мъничък. За приготвянето на картофи са нужни около 10-15 минути. И все пак проверявайте често.
sodelicious.recipes
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
НовСЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER
КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
Безплатна доставка за България!УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA
Безплатна доставка за България!МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л
Безплатна доставка за България!МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
- Алкална диета
- Зеленчуци с морски дарове и вино на фурна
- Печени броколи в сметана с кашкавал
- 12-дневна зимна диета за бърза загуба на килограми
- Приложете рецепта с мая за подхранване на всички зеленчуци в градината
Коментари към Как да сварим зеленчуци на пара