Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да сварим зеленчуци на пара

Как да сварим зеленчуци на пара

от 08 сеп 2019г., обновено на 09 сеп 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Как да сварим зеленчуци на пара - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Зеленчуците на пара безспорно са здравословни, благоприятни за сърцето и са много добър избор за включване към хранителния ни режим. Понякога обаче те не се сготвят така, както ни се иска. За да избегнете кашави и безвкусни резултати, разберете как може да сготвите перфектни зеленчуци на пара.

Защо не обичахме да ядем зеленчуци, когато бяхме деца? Може би защото нашите родители са били изморени от работа и са искали да приготвят
нещо бързо и лесно или може би не са имали достъп до хилядите рецепти в интернет или видеоклиповете, с които днес ние разполагаме. 

В готвенето са важни малките неща и детайлите. При приготвянето на зеленчуци на пара се запазва цветът и ароматът им. Отнема много малко време за подготовка и готвене, а и е много лесно. Нужно е само да знаете как. Вкусът на задушените зеленчуци е много приятен, така че си заслужава да опитате да ги приготвите поне веднъж.

Процесът на задушаване

Слагате зеленчуците в съд с дупки (гевгир), който поставяте върху тенджера с вряща вода. Зеленчуците се приготвят от парата, създадена, когато водата започне да се изпарява. Тъй като водата не докосва храната и въздействието и не е пряко, то зеленчуците запазват своите хранителни вещества и цвета си и придобиват много приятен вкус.

Какво е нужно, за да сварите зеленчуци на пара?

броколи на пара

Преди да излезете и да си закупите свежи зеленчуци, е най-добре да знаете от какво ще се нуждаете, за да ги приготвите.

Трябват ви дъска за рязане и остър нож, също така и голям съд с подходящ капак за поддържане на парата. Имате нужда и съд с дупки, така наречения термоустойчив гевгир. Преди да започнете готвенето, проверете дали гевгирът е с подходящи размери, така че да се задържи върху тенджерата, а не да потъва. Можете да си закупите специална тенджера за варене на пара.

Как да приготвите зеленчуците?

зеленчуци с различна текстура

Закупете пресни зеленчуци и ги нарежете с приблизително еднакви размери, за да се сготвят равномерно. Ако желаете да варите на пара няколко различни вида зеленчуци, се уверете, че имат подобна текстура, за да се сготвят равномерно всички.

Когато приготвяте листни зеленчуци, като спанак и рукола, не добавяйте картофи и моркови, а ги сгответе отделно. За сваряването на листните зеленчуци е необходимо по-малко време, отколкото на кореноплодните. Броколите и карфиолът имат подобна текстура, което ги прави идеални за приготвяне заедно.

Как да варите зеленчуци на пара?

сварени на пара зеленчуци

1. Добавете 50-100 милилитра вода в тенджера и сложете гевгира върху нея. Уверете се, че водата по никакъв начин не докосва гевгира.

2. Оставете водата да заври на силен огън и сложете в гевгира зеленчуците, които искате да варите на пара.

3. Подправете зеленчуците със сол и черен пипер или подправки и билки по избор.

4. Покрийте съда с капак и намалете котлона на ниска или средна температура.

Зеленчуците трябва да се сготвят до мека и нежна текстура. Опитайте да ги забодете с вилица. Ако лесно се забождат и усетите, че са омекнали достатъчно, то сте успели да ги сварите перфектно.

Времето за задушаване е около 3 минути, но това зависи много от текстурата и размера на парчетата зеленчуци. Листните зеленчуци се готвят за около 3 минути, както и грахът, защото е мъничък. За приготвянето на картофи са нужни около 10-15 минути. И все пак проверявайте често.

 

Източник:

sodelicious.recipes

Още по темата:
  • Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда
  • Риба на пара с домати и чесън Риба на пара с домати и чесън
  • Зеленчукови хапки на пара Зеленчукови хапки на пара
  • Пангасиус на пара със зеленчуци Пангасиус на пара със зеленчуци
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л
119.00лв. / 60.84 €

УРЕД ЗА ВАРЕНЕ НА ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ 2.2 л

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER
29.00лв. / 14.83 €

СЪД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА - MICRO STEAMER

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
312.45лв. / 159.75 €

КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY

Безплатна доставка за България!
УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA
149.00лв. / 76.18 €

УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ НА ПАРА 3 НИВА PETRA

Безплатна доставка за България!
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л
139.00лв. / 71.07 €

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ОРИЗ И ВАРИВА ETA GRANELLINO 1.5 л

Безплатна доставка за България!
РЕГУЛАТПРО КИДС РЕГУЛАЦИУС солуцио 350 мл
147.00лв. / 75.16 €

РЕГУЛАТПРО КИДС РЕГУЛАЦИУС солуцио 350 мл

Безплатна доставка за България!

Коментари към Как да сварим зеленчуци на пара

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да сварим зеленчуци на пара
    www.framar.bg 
    на 31 October 2025 в 02:33
    Коментирайте "Как да сварим зеленчуци на пара"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
  • Печени броколи в сметана с кашкавал
  • Да нахраним очите си - препоръки за остро зрение
  • Обработка на храната на пара: същност, полза и вреда
  • Сом на фурна със зеленчуци
  • Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
  • Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Как да различим вирусна от бактериална инфекция?Как да различим вирусна от бактериална инфекция?

Как да различим вирусна от бактериална инфекция?

от 30 окт 2025г.Прочети повече
Разработват ваксина срещу всички щамове на вируса, причиняващ птичи грипРазработват ваксина срещу всички щамове на вируса, причиняващ птичи грип

Разработват ваксина срещу всички щамове на вируса, причиняващ птичи грип

от 30 окт 2025г.Прочети повече
Експериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушенияЕкспериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушения

Експериментално лекарство помага при диабет и сърдечни нарушения

от 30 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 9 дни, 11 часа и 43 мин.

Клиниката по дерматология на ВМА - безплатни консултации ноември 25 - атопичен дерматит

преди 9 дни, 18 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще празнувате ли Хелоуин тази година?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПРОБИОТИК МАКСИМУС капсули * 10 DOCTOR NATURE

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ 50 + таблетки * 30 NATURE'S WAY

ВИТАМИН D3 капсули * 90 DOCTOR NATURE

ХЕРБАЛЛАБ УРОДОР сироп 125 мл

ОСТЕОСИЛИТ таблетки 1110 мг * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЛОПЕРИДОЛ таблетки 1.5 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 окт 2025г. в 16:06:09

ИЗОПРИНОЗИН прах за перорален разтвор 1000 мг * 24

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 окт 2025г. в 16:05:28

СТРЕЗАМ капсули 50 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 окт 2025г. в 16:01:44

ХАЛОПЕРИДОЛ таблетки 1.5 мг * 50

Коментар на: Георги от 30 окт 2025г. в 15:58:46

ИЗОПРИНОЗИН прах за перорален разтвор 1000 мг * 24

Коментар на: Иванова от 30 окт 2025г. в 15:41:41
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival