Няколко съвета как да приготвяме по-вкусни плодови и зеленчукови салати
Салатите са задължителни за нашата трапеза без значение от сезона. И тъй като всички много ги обичаме, ви предлагаме няколко съвета, които биха били от полза за приготвянето на по-вкусни плодови и зеленчукови салати.
1. Плодовете, зеленчуците и ягодоплодните да се съхраняват и приготвят само в стъклени, керамични и емайлирани съдове, защото в метални те бързо ще се окислят и ще се развали вкусът на готовото ястие.
2. Ако искате да придадете лека пикантност на салатата, но не ви е приятно да усещате парченца чесън, преди да сложите зеленчуците в салатиерата, натрийте съда с него и по този начин ястието ще стане достатъчно ароматно.
3. Зеленчуците за салата трябва да се нарязват в зависимост от тяхната плътност. Например: цвекло, ряпа, целина и моркови се режат на ситно, доматите, краставиците, репичките или лука може да нарежете на парчета, а зелената салата просто да накъсате с ръце.
4. Ако листата салата са изгубили свежестта си, сложете ги в топла вода с мъничко оцет в нея за около 15 минути. Толкова време е необходимо, за да възстановят първоначалния си вид по този начин. Методът може да се използва и при други зеленчуци, заменете топлата вода със студена, но трябва да знаете, че полезните вещества и витамините ще намалеят.
5. За да се запази по-голямо количество витамин С в готовата салата, достатъчно е да добавите към нея няколко капки лимонов сок.
6. Винаги охлаждайте зеленчуците, преди да приготвите салата от тях.
7. Никога не смесвайте топлите зеленчуци с охладените, тъй като готовият продукт бързо ще се развали.
8. Измивайте листата зелена салата със студена вода. Колкото по-студена е тя, толкова по-свежи ще бъдат листата.
9. Изберете подходящия нож. Това е важно, когато режете доматите, например, защото ако използвате назъбен такъв, ще се отдели по-малко сок от зеленчуците.
10. За да не повредите крехките малини, къпини, ягоди и касис, измивайте ги с помощта на гевгир и изчаквайте водата да се изтече напълно.
11. Когато приготвяте плодови салати от портокали, мандарини и грейпфрути, почиствайте цитрусите от семената. Ако ги оставите в плодовете, салатата ще има горчив привкус.
12. За да се наслаждавате на по-вкусна и по-наситена с витамини салата, приготвяйте си я от сезонни плодове.
13. След като измиете зеленчуците с вода, подсушете ги, защото в противен случай сосовете и дресингите, с които ще овкусите, няма да се задържат по повърхността на продуктите.
14. Сварените картофи (и изобщо зеленчуците) изваждайте от водата, в която са се варили, защото салатите с тях след това ще се получат воднисти и безвкусни.
15. Ако при варенето на цвеклото то е изгубило наситения си цвят, не се разстройвате. Трябва само да приберете зеленчука в хладилника за 15 минути и той ще възвърне багрите си.
16. Ако нарежете и попарите лука, преди да го добавите в салатата, то ястието ще се получи много по-вкусно.
17. Замразените зеленчуци слагайте във вряща вода, без да ги размразявате предварително, защото ще станат воднисти и видът им няма да бъде апетитен.
18. За да си остане бял карфиолът и след сваряване, добавете малко прясно мляко във водата.
19. За да премахнете острия и парлив вкус на ряпата, настържете я и измийте със студена вода.
20. Всички салати, които приготвяте от пресни зеленчуци, овкусявайте непосредствено преди поднасянето. Ако подправите по-рано, зеленчуците ще си пуснат сок и в резултат на това видът и вкусът на готовата салата ще се влошат значително.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
СОЕКС ECOVISOR F4
Безплатна доставка за България!НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN ПРЕНАТАЛ МУЛТИ таблетки * 90
Безплатна доставка за България!БУБА ДЕТСКИ МАГАЗИН СУПЕРМАРКЕТ LITTLE SHOPPING 008-911
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Дюля
- Млечно смути със замразени плодове
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Салата от маслини и лук
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Идеи за красиво и оригинално нарязване и аранжиране на плодовете - Втора част
- Японска дюля
Коментари към Няколко съвета как да приготвяме по-вкусни плодови и зеленчукови салати