Салата айсберг - състав и полезни свойства
Салата айсберг е зеленчук, който е част от семейството на марулите. И въпреки че хранителният му профил е значително по-беден, в сравнение с този на неговите събратя, той е добър източник на някои основни хранителни вещества и освен това е с ниско съдържание на калории. Или казано с други думи - не трябва да разчитате на него като единствен представител на листните зеленчуци, но е препоръчително да го включите в ежедневния си хранителен режим. Зеленчукът е с не особено ярък зелен цвят и жълти оттенъци. Има неутрален вкус и е хрупкав, което го прави любим на много хора.
Хранителна стойност
Подобно на повечето листни зеленчуци, айсберг салатата е също нискокалорична, има малко захари и мазнини. Повечето калории в нея идват от въглехидратно й съдържание. Всяка порция от 2 чаши ви предоставя 4 грама въглехидрати, включително 1,8 грама диетични фибри. Въглехидратите служат като гориво за правилното функциониране на нервната система и подпомагат съкращаването на мускулите. Диетичните фибри ще ви заситят и ще ви помогнат да се преборите със запека.
Полезни свойства от консумацията на салата айсберг
Салатата айсберг осигурява значителни количества витамини A и K, както и малки количества други полезни хранителни вещества. Въпреки че е с ниско съдържание на фибри, зеленчукът има високо съдържание на вода, което го прави освежаващ избор в горещо време. Зеленчукът има много ползи за здравето. Ето какво се съдържа в него и кои са потенциалните ползи от консумацията му:
1. Поддържа здрав костната система и помага за кръвосъсирването
Айсберг е добър източник на витамин К. Порция от 2 чаши съдържа 35 микрограма витамин К, което е 28% от препоръчителната дневна доза за мъжете и 39% за жените. Този витамин поддържа костната система здрава, заедно с калция предотвратяват костните фрактури. Освен това помага при образуването на кръвни съсиреци, когато е налице увреждане на дадена тъкан. Присъствието на достатъчно витамин К в диетата ще ви помогне да запазите здравето на костите си с възрастта и значително ще намали риска от остеопороза.
2. Подобрява здравето на очите, кожата и кръвта
Включвайки салата айсберг в хранителния си режим, вие ще засилите приема на витамин А. Той също допринася за здравето на костите, като регулира техния растеж. Консумацията на достатъчно количество витамин А е предпоставка за по-добро здраве на кожата, очите и кръвта. Порция от 2 чаши салата айсберг съдържа 31% от препоръчителния дневен прием за жените и 24% за мъжете.
3. Здрава имунна система
Салатата е източник на витамин C - мощен антиоксидант, който помага за поддържане имунната система здрава.
4. Поддържа мускулната и нервната функция
В зеленчука има и калций, който е важен за поддържането на костите и зъбите здрави, както и за мускулната и нервната функция, и съсирването на кръвта.
5. Предотвратява вродени дефекти
Фолиева киселина (витамин B9) в айсберг салатата помага в производството на ДНК и генетичен материал, което го прави особено важен източник за жени, които са бременни или планират да забременеят скоро. Зеленчукът помага за предотвратяване на вродени дефекти като спина бифида и аненцефалия.
6. Поддържа в норми кръвното налягане
Съдържа и калий - минерал, който понижава кръвното налягане, намалявайки ефектите на солта в диетата.
7. Помага за отслабване
Поради това, че зеленчукът е нискокалоричен и има високо съдържание на вода, това ще запълни стомаха, без да се приемат много калории. Въпреки това, че самият зеленчук не доставя калории, дресингът към него може да е много калоричен, така че внимателно избирайте с какво ще съчетаете салатата.
8. Бори се с болестите
Съдържащата се в айсберг салатата фолиева киселина може да помогне в борбата с различни здравословни проблеми, като дефицит на фолиева киселина, депресия и хронични заболявания.
9. Други потенциални ползи
- Айсберг салатата е богат източник на желязо - минерал, който помага за образуването на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород до различни части в човешкото тяло. Наличието на оптимален брой червени кръвни клетки е от съществено значение за предотвратяване на анемия.
- Помага за по-доброто храносмилане чрез разграждането на въглехидратите и протеините и дава възможност на стомаха да функционира правилно. Така позволява по-плавното движение на червата, помага при запек и киселинен рефлукс.
- Подхранва клетките в тялото, като така поддържа баланса на течности в клетките. Съдържащият се в зеленчука калий е един от най-важните съставки на телесните течности в клетките, който помага за поддържането на флуидното движение на клетките.
Съвети и предложения
Използвайки нискокалоричната салата айсберг ще добавите към храната си, без да увеличавате приема на калории. Смесете я с други листни зеленчуци, като рукола или зеле, за да се насладите на вкусна зелена салата или пък аранжирайте любимите си сандвичи или бургери. Можете да сотирате нарязан айсберг в малко зехтин и чесън, за да приготвите бърза и лесна гарнитура или да го сервирате като канапе за морски дарове, пържола и всичко останало, за което се сетите. Просто дайте воля на въображението си!
Как да изберете и съхраните прясна салатата айсберг?
Листата на салатата не трябва да имат кафяви петна или краища.
Съхранете зеленчука в хладилник и консумирайте в рамките на няколко дни след закупуването.
Противопоказания и възможни странични ефекти
Тъй като салатата айсберг се състои най-вече от вода, възможните вреди за здравето от консумацията й може да бъдат причинени само ако се яде в големи количества. Прекомерната консумация на зеленчука може да доведе до каротенодермия, тъй като съдържа бета каротин. Освен това салатата айсберг съдържа висок процент остатъци от пестициди, които са много вредни за здравето.
organicfacts.net; healthline.com; lybrate.com
Снимки: pixabay.com; pexels.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 95,6 мл. |
Белтък | 0,9 гр. |
Мазнини | 0,1 гр. |
Въглехидрати | 3,4 гр. |
Калории | 14 кал. |
Витамини и минерали
витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, тиамин, рибофлавин, калций, желязо, магнезий, цинк |
Други
Други полезни | фолиева киселина |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Салата от маслини и лук
- Полезни и вредни свойства на марулята
- Направете 3-дневно пречистване на организма със салата от зеле, цвекло и моркови
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Салата от грах с кисели краставички и чесън
- Диета със салати за отслабване (6 рецепти)
- Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
- Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
- Зелена салата със сушени домати, ядки и сирене
Коментари към Салата айсберг - състав и полезни свойства