Корн салата (Царевична салата)
Корн салатата представлява малки овални тъмнозелени листенца, събрани в китка, които имат лек привкус на ядки и слаб пикантен аромат. В кулинарията се използват в сурово или сушено състояние. Тя принадлежи към семейство Валерианови.
Тази зелена салата е любима сред европейците. Може да достигне височина до 20-30 сантиметра. Произхожда от средиземноморието и може да й се насладите през есента и зимата. Корн салатата има много имена: агнешка маруля, салата маше, ядкова салата, doucette, полска салата и други.
Има два основни вида царевична салата: малко семе и голямо семе, което е по-бледо на цвят. Тези два вида са разделени на много повече разновидности: Gala, Jade, Verte de Cambrai и други.
Корн салатата се разпространява в цяла Европа по времето на Ренесанса, около 16 век. Египтяните обаче са знаели за растението още от древни времена.
Хранителен състав на царевичната салата
В състава на листата влизат витамини А, В9, Е, B3, аскорбинова киселина, също минерални вещества като натрий и желязо. Количествата на витамин В9 са големи, като в 100 грама от растението се съдържа повече от половината от необходимата дневна доза на елемента за организма. Корн салатата е богата на флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове.
Полезни свойства на корн салатата
В древен Рим още растението е определяно като лечебно. Твърди се, че консумацията му допринася за укрепване на нервната система, за нормализиране обмяната на веществата, за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта и за извеждането на ненужния холестерол.
Благодарение на ниската си калоричност, салатата помага при диабет, затлъстяване, незаменима е за желаещите да имат стройна фигура, като в същото време дава възможност за вкусно и разнообразно хранене.
Листата на така наречената агнешка маруля се характеризират с тонизиращо, заздравяващо раните и успокоително действие. Влизат в диетите на хора, страдащи от хронична умора, апатия и начални стадии на депресия. Освен това имат диуретичен ефект, повлияват благоприятно работата на бъбреците, ускоряват процеса на регенериране на клетките, укрепват мъжкото здраве.
1. Подобрява настроението
Царевичната салата облекчава стреса и помага за поддържане на настроението. Витамин B9 действа върху нервната система, подпомагайки добрия сън. Липсата на този витамин може да причини анемия, храносмилателни разстройства и промени в настроението.
Корн салатата е източник на витамин C, който има антиоксидантни свойства, с които забавя преждевременното стареене на клетките и затруднява появата на ракови заболявания. Освен това допринася за укрепване на функциите на имунната система, предпазвайки организма от атаки.
Агнешката маруля осигурява и бета-каротин, друг антиоксидант, който е образуващо съединение на витамин A. Бета- каротинът предпазва кожата и очите и защитава организма от сърдечно-съдови заболявания.
2. Помага при отслабване
Корн салатата доставя едва 20 калории на 100 грама, което я прави нискокалоричен и подходящ продукт в диети за отслабване. Засища бързо и не съдържа холестерол, а въглехидратите в нея са много малко.
3. Подобрява храносмилането
Зеленчукът е богат източник на фибри - 1,5 грама в 100 грама продукт. Фибрите облекчават храносмилането и са полезни за регулиране на преминаването през червата, действайки разхлабващо.
4. Източник на хлорофил
Хлорофилът е пигмент, който придава на царевичната салата красивия и наситен зелен цвят. Този пигмент доставя кислород на тялото и действа детоксикиращо. Освен това е важен източник на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, намаляват лошия холестерол и предотвратяват образуването на съсиреци. Също така предотвратява автоимунните и възпалителните заболявания.
Агнешката маруля доставя и важни хранителни вещества на тялото, като желязо, който помага за пренасянето на кислорода през кръвния поток, калций - важен за образуването и растежа на костите и зъбите; калий - помага за регулирането на напрежението; натрий - микроелемент, който помага за мускулното свиване и йонното равновесие в организма.
Корн салата в кулинарията
Царевичната салата съдържа 93% вода и е много освежаваща. Придава красива зелена нотка на ястия и може да се използва за декорация. За по-ароматна салата може да се комбинира с пекани, авокадо или с ягоди. Друг вариант е да се задуши на тиган с масло.
Вреда и противопоказания на корн салатата
Няма известни противопоказания и странични ефекти от консумацията на корн салата.
nature-and-garden.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 1,1 гр. |
Въглехидрати | 3,5 гр. |
Калории | 23 кал. |
Витамини и минерали
А, В9, Е, B3, аскорбинова киселина, натрий и желязо |
Други
Други полезни | флавоноиди |
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Зелена салата със сушени домати, ядки и сирене
- Салата от рукола с карамелизирани круши
- Зеленолистна салата с авокадо и яйца
- Салата Цезар с тофу, пармезан и дресинг от кашу
- Зеленчукова салата с телешко месо
- Салата от маруля със сос Цезар, крутони и пармезан
- Свежа салата с къпини, шунка и синьо сирене
- Салата от зеленолистни с тиквички, краставици и сварени яйца
- На родния пазар има листни зеленчуци, замърсени с бактерии
Коментари към Корн салата (Царевична салата)