Полезни и вредни свойства на марулята
Марулята принадлежи към семейството на маргаритката - Сложноцветни. Тя е едногодишно растение, което обикновено се култивира като листен зеленчук. Марулята е не само основна съставка на салатите, но се използва и в супи, сандвичи и други ястия. Първоначално се консумира предимно в Европа и Америка, но към края на 20 век се разпространява и в други части на света. Марулята е богата на хранителни вещества и се консумира заради своите хранителни и лечебни ползи.
Марулята е храна за отслабване. Някои от ползите й за здравето са, че помага за предотвратяване на рак, предпазва невроните, освобождава от тревожност и стрес и помага за по-добър сън. Чудесен източник е на антиоксиданти и помага за потискане на възпалението.
Хранителен състав на марулята
Марулята е много нискокалоричен зеленчук, отличен източник на витамин A и бета каротин, които имат антиоксидантни свойства. Освен това съдържа добри количества витамин K, фолати и витамин C, които са важни за организма. Минералите, присъстващи в зеленчука, са калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Съдържа и основни витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6 и витамин E.
Хранителна стойност на марулята за 100 грама:
- 14 калории
- 28 милиграма натрий
- 194 милиграма калий
- Витамин A - 148% от дневната потребност (ДП*)
- Витамин C - 15% от ДП*
- Витамин B6 - 4% от ДП*
- Желязо - 4% от ДП*
- Магнезий - 3% от ДП*
- Калций - 0,03% от ДП*
Марулята съдържа голямо количество протеини, витамини от групите В, С, Е, РР, бета–каротин, хлорофил, захари, калций, магнезий, калий, желязо.
Полезни свойства на марулята
Подходяща е за диетично хранене при захарен диабет и затлъстяване, помага за отделянето на различни вредни вещества от организма. Редовната й употреба подобрява състоянието при заболявания на стомаха и дванадесетопръстника (язви, гастрити). Полезна е за премахването на стомашни болки и за по–бързото зарастване на язви. Оказва положителен ефект при кашлица и бронхит, в този случай се използва под формата на разтвор и служи за отхрачване.
Пресният сок от листата на маруля, в комбинация със сок от морков или цвекло, е отлично, подобряващо общото здраве средство. Помага за пречистването на кръвоносните съдове, по този начин предотвратява развитието на атеросклероза, дава енергия, организмът се насища с необходимите витамини и минерали. Съдържа фолиева киселина, която влияе на репродуктивната функция при мъже и жени.
1. Предотвратява безсъние
При нарязването или накъсването на марулята се отделя бяла течност, наречена лактукариум, която помага в борбата с безсънието. Тази течност има релаксиращи и предизвикващи съня свойства на опиум и няма странични ефекти. Хората, страдащи от проблеми със съня, могат да опитат да консумират няколко листа маруля преди лягане.
2. Предпазва от болести
Марулята има антиоксиданти, които действат срещи свободните радикали, образували се в човешкото тяло при клетъчния метаболизъм. Тези радикали са склонни да навредят на здравите клетки и тъкани и дори могат да причинят развитие на рак, мутирайки здрави клетки в ракови. Антиоксидантите предпазват организма от това.
Екстракти от листата на марулята могат да предотвратят разпространението на левкемични и ракови клетки на гърдата. Марулята също съдържа флавоноиди, които помагат за защита на тялото от рак на белите дробове и устната кухина. По този начин включването на маруля в диетата може да помогне в борбата с различните видове рак.
Високите нива на лошия холестерол в тялото могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Марулята съдържа витамин C и бета каротин, които работят заедно, за да предотвратят образуването на плаки в стените на артериите, които могат да блокират и да нарушат кръвния поток. По този начин той предотвратява окисляването на холестерола и предпазва сърцето от заболявания.
3. Подсилва метаболизма
От жизненоважно значение е тялото ни да метаболизира правилно храната, която приема. В противен случай няма да е възможно да се набави необходимата енергия за правилното функциониране. Поради наличието на желязо, магнезий и калий приемът на маруля помага за подобряване на метаболитните процеси в тялото. Марулята съдържа също витамини от B-комплекс, които подпомагат метаболизма.
4. Има антимикробни свойства
Марулята има антимикробни свойства и помага в борбата с вредните микроби, които могат да причинят различни заболявания. Това се дължи на наличието на терпени и карденолидиди, които защитават тялото от микробите.
5. Помага в борбата с тревожността
Анксиолитичните свойства на марулята помагат в контрола на тревожността. Зеленчукът има роля в неврологичния здравен процес и така помага за справяне с психични проблеми като депресия.
6. Премахва токсините
Минералите в зеленчука помагат за премахването на токсините от тялото, помагайки за поддържането на киселинния баланс.
7. Предотвратява възпаления
Марулята има противовъзпалителни свойства поради съдържащите се в нея биокатализатори като липоксигеназа и карагенан. Различни заболявания, причинени от възпаление, могат да бъдат избегнати чрез включване на маруля в диетата.
Употреба на марулята в кулинарията
Зеленчукът може да се консумира по много начини и е част от кухнята на много култури. Сурова и прясна се добавя много често в бургери, салати или такоси. Може да се комбинира с грах и зелен фасул, както и с морски дарове като скариди. Марулята е източник на енергия и помага за поддържането на тялото добре хидратирано. Полезна е и за кожата и косата.
Вреда и противопоказания от консумацията на маруля
Посевите маруля понякога се напръскват с пестициди и затова е препоръчително зеленчукът да се измие много добре преди консумация. Яденето на маруля може да доведе до алергични реакции при някои хора, затова трябва да се провери дали човек има алергия към зеленчука, преди да го включи в менюто си.
lybrate.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 95.0 мл. |
Белтък | 1.5 гр. |
Мазнини | 0.2 гр. |
Въглехидрати | 2.2 гр. |
Калории | 14 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, С, Е, РР, бета-каротин, хлорофил, захари, калций, калий, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Диета със салати за отслабване (6 рецепти)
- Салата от маслини и лук
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Салата от грах с кисели краставички и чесън
- Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
- Салата от моркови, цвекло и целина
- Направете 3-дневно пречистване на организма със салата от зеле, цвекло и моркови
- Салата от рукола с карамелизирани круши
- Шопска салата – кулинарният трибагреник на Балкантурист
Коментари към Полезни и вредни свойства на марулята