Нахут с чесън, маслини и риган

Необходими продукти:
- 500 грама консервиран или сварен нахут
- 3 супени лъжици зехтин
- 4-5 скилидки чесън
- 1 малка глава лук (най-добре червен салатен)
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 400 милилитра зеленчуков бульон
- черни маслини на вкус
- сока на 1 лимон
- риган
- дафинов лист
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Отцедете течността от нахута, а зърната изсипете в дебелостенна тенджера. Добавете маслото, счукания чесън, поставете на несилен огън и нека сместа се приготвя в продължение на 5 минути, по време на които бъркайте.
След това сложете доматеното пюре (или използвайте доматен сок, но налейте повече от посоченото количество за пюрето), лимоновия сок, ситно нарязания лук, дафиновия лист и ригана. Залейте всичко с горещия бульон (може равни части вода и бяло вино или само с вода) и варете, докато течността намалее три пъти и сосът се сгъсти.
Преди да изключите котлона, сложете разрязаните на две черни маслини, чието количество зависи от предпочитанията ви.
Ястието е готово. То е вкусно и горещо, и студено, ако изобщо изчакате да се охлади :)
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: maria-selyanina.livejournal.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ВЕГЕТАМИН ВИТАМИН D3 + K2 MK7 + ЧЕРВЕНИ ВОДОРАСЛИ капсули * 60
РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
РЕТРО КАФЕ С ЦИКОРИЯ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Нахут с ориз и лук
- Аквафаба – натуралният заместител на яйца
- Веган майонеза от нахут
- Задушен нахут с картофи, наденица и бекон
- Къри с червена леща, нахут и спанак
- Топла салата от печен нахут, кейл и сушени домати
Коментари към Нахут с чесън, маслини и риган