Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Нахут с чесън, маслини и риган

Нахут с чесън, маслини и риган

Нахут с чесън, маслини и риган - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама консервиран или сварен нахут
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук (най-добре червен салатен)
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 400 милилитра зеленчуков бульон
  • черни маслини на вкус
  • сока на 1 лимон
  • риган
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • сол


Начин на приготвяне:

Отцедете течността от нахута, а зърната изсипете в дебелостенна тенджера. Добавете маслото, счукания чесън, поставете на несилен огън и нека сместа се приготвя в продължение на 5 минути, по време на които бъркайте.

След това сложете доматеното пюре (или използвайте доматен сок, но налейте повече от посоченото количество за пюрето), лимоновия сок, ситно нарязания лук, дафиновия лист и ригана. Залейте всичко с горещия бульон (може равни части вода и бяло вино или само с вода) и варете, докато течността намалее три пъти и сосът се сгъсти.

Преди да изключите котлона, сложете разрязаните на две черни маслини, чието количество зависи от предпочитанията ви.

Ястието е готово. То е вкусно и горещо и студено, ако изобщо успее да се охлади :)

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: maria-selyanina.livejournal.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаника