Млечна супа с бавно пържени праз и лук
Необходими продукти:
- 500 грама кисело мляко
- 1 супена лъжица зехтин
- 80 грама масло
- 4 големи глави лук, нарязани на тънко
- 1 звездичка анасон
- 2 стръка праз, нарязани на 1-сантиметрови кръгчета
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 1 чаена лъжица брашно
- 2 чаени чаши зеленчуков бульон
- 1 чаена лъжица сушена мента
- по 1/2 чаена лъжица къри и куркума
- 1/4 чаена чаша стафиди, накиснати в гореща вода
- 1/2 чаена чаша печени орехи, натрошени
- копър и магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете млякото в тензух и го завържете. Оставете да се отцеди за 1 час.
Междувременно сложете зехтина и половината масло в касерола. Изпържете в нея лука заедно с анасоновата звезда, като разбърквате от време на време, за 15 минути. След това прибавете праза, зеления лук и гответе още 25 минути, докато се карамелизира лукът. Извадете анасона, а лука поддържайте топъл.
Разбъркайте брашното с малко бульон, за да се получи консистенцията на паста. Тогава сипете останалата течност и разбъркайте отново.
Прибавете отцеденото кисело мляко и разбъркайте добре. Подправете със сушена мента.
Прехвърлете сместа в чиста тенджера и варете на ниска температура, за да къкри слабо. Разбъркайте, когато сместа започне да става кремообразна, тогава и подправете.
Междувременно останалото масло затоплете и прибавете към него кърито и куркумата. Когато започне да се пържи, свалете от котлона.
Отцедете стафидите и ги сложете в 4 купички. Отгоре разпределете плънката от лук и праз, сложете копър и мента и полейте с млечната супа. Накрая прибавете по една лъжица от маслото с къри.
delicious.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Супи от мляко и млечни продукти
- Млечна супа с броколи, целина и моркови
- Млечна супа с царевица, хрупкав бекон и картофи
- Сладка млечна каша от лимец с масло
- Млечна спаначена супа с масло и брашно
- Крем-супа от коприва със сметана и картофи
- Супа с топено сирене
- Млечна супа с тиквички, картофи, пиперки и царевица
- Крем супа от тиквички с пармезан, сирене крема и чесън
- Супа от топено сирене с бекон, печурки и домати
- Гъста сметанова супа с картофи и пушени ребра
Коментари към Млечна супа с бавно пържени праз и лук