Празена супа с кисело мляко и препечено масло

Необходими продукти:
- 50 грама масло
- 3 супени лъжици зехтин
- 3 средно големи стръка праз, нарязани на ситно
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 чаена лъжичка изсушена мента
- 1 яйце
- 1 1/2 чаена лъжичка брашно
- 350 грама пълномаслено кисело мляко
- 500 милилитра вода
- 75 грама препечено масло /browned butter/
- морска сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото и зехтина в голяма тенджера на средно силен огън.
- Когато маслото започне да образува мехурчета, добавете праза и го задушете в продължение на 10 минути.
- Поръсете с лютия червен пипер и изсушената мента и гответе още 20-30 минути.
- Бъркайте периодично, докато празът се карамелизира. Отдръпнете от котлона.
- В голяма купа разбийте яйцето с брашното до гладка паста.
- Добавете киселото мляко и водата и отново разбъркайте.
- Изсипете млечната смес в тенджерата с праза, разбъркайте и загрейте на слаб огън.
- Бъркайте периодично и внимавайте супата да не заври, тъй като ще се пресече. Когато забележите малки мехурчета на повърхността, я отдръпнете от котлона.
- Подправете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
- Загрейте маслото в тиган на средно силен огън и бъркайте с дървена лъжица, докато се разтопи и леко покафенее.
- Поднесете празената супа гореща, гарнирана с препеченото масло.
Приятен апетит!
Снимка: diningwithdusty.blogspot.bg
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Супи от мляко и млечни продукти
- Млечна супа с броколи, целина и моркови
- Супа със сметана и пушено месо
- Сладка млечна каша от лимец с масло
- Крем-супа от коприва със сметана и картофи
- Крем супа от аспержи и сметана
- Млечна супа с картофи, кайма и спанак
- Млечна спаначена супа с масло и брашно
- Сметанова супа с картофи, бекон и царевица
- Супа с топено сирене
- Млечна супа с челядинки и кашкавал
Коментари към Празена супа с кисело мляко и препечено масло