Мелба – сладоледеният десерт, вдъхновен от операта
Мелбата е предпочитан летен десерт – разхлаждаща и ободряваща комбинация от сладолед и плодове, която носи наслада на сетивата. Едва ли ви е минало през ума обаче, че създаването на мелбата е свързано с музиката, както и че оригиналната рецепта за приготвянето й се различава много от съвременните ни представи за десерта.
История на десерта Мелба
Десертът "Мелба" е създаден около 1892-1893 година от Огюст Ескофие – френски майстор готвач в луксозния лондонски ресторант "Савой". Ескофие е почитател на популярната по онова време австралийска оперна певица Хелън Мичъл, известна с артистичния псевдоним Нели Мелба. Готвачът иска да впечатли дамата, за която се носят слухове, че много обича сладолед, но рядко си позволява такова изкушение, тъй като се страхува да не навреди на теглото и гласа си.
Десертът, който Ескофие приготвя за известното сопрано, се състои от лебед, направен от лед, а върху крилете му има праскови, предварително потопени във ванилов сладолед. Плодовете са аранжирани със захарен памук, който по-късно е заменен с малиново пюре. Първото име на десерта е Праскови с лебед.
Ако се питате защо ледената скулптура е изобразявала точно лебед, ще ви кажем, че изборът съвсем не е случаен. Десертът е приготвен по повод официална вечеря в чест на триумфа на сопраното, а лебедът присъства в някои от действията на операта, в която участва Нели Мелба. |
Няколко години по-късно Ескофие променя рецептата, като изключва ледената скулптура на лебед и добавя малиново пюре към плодовете вместо захарен памук. Съществуват разновидности, при които прасковите са заменени от кайсии, круши, ягоди и/или малинов сос.
Рецепти за приготвяне на десерта Праскови Мелба
Оригиналният начин за приготвянето на Праскови Мелба е като сварите праскови във ванилов сироп, след това ги сложите в тимбал (дълбок съд, наподобяващ купа, но със столче и дръжки) върху слой от ванилов сладолед и ги покриете с малиново пюре.
Днес съществуват множество интерпретации на рецептата. Например прасковите може да не се варят в сироп, а да се поръсят с пудра захар, малиновото пюре да се замести с ягодово, както и десертът може да се поръси с бадемови листенца.
Огюст Ескофие създава още три ястия, посветени на сопраното Нели Мелба. Това са:
|
Праскови Мелба
Необходими продукти:
- 3 праскови;
- 250 грама малини;
- 400 грама ванилов сладолед;
- захар на вкус.
Как се приготвя десертът Праскови Мелба
В оригиналната рецепта на великия готвач малините се намачкват с пудра захар до получаване на пюре, като на 200 грама от плодовете се слагат около 120 грама пудра захар.
За да се получи еднородна консистенция, сместа може да се затопли. За целта сложете 200 грама малини (50 грама оставете за декорация), засипете ги със захар и затоплете за няколко минути, докато захарта се разтопи. Изчакайте сместа да се охлади малко, след което я прокарайте през сито, за да се отделят семената от малините и да се получи еднородно гъсто пюре-сос.
Гъстата маса, която остава по ситото, оберете с лъжица и може да използвате за приготвянето на малинов чай или разхладителна напитка.
За приготвянето на десерта е най-добре да изберете узрели сочни праскови (но не и меки и презрели), тъй като те имат наситен вкус, който ще направи десерта по-вкусен и по-ароматен.
Обелете с пръсти обвивката на плодовете, разрежете всяка праскова на две и премахнете костилките. Ако на този етап премахването на ципата е трудно, оставете го за по-късно.
Подредете половинките в тенджера, като ги поставяте с разреза нагоре. Залейте с вода, която трябва едва да ги покрива. Сложете съда на силен огън и нека водата заври. След минута-две премахнете тенджерата от котлона.
Ако прасковите не са особено сладки, може да добавите захар във водата и да оставите плодовете в течността за кратко.
В случай че сте почитатели на много сладките десерти или искате да последвате точно идеята на Ескофие, тогава си направете сироп от 1 литър вода, 200 грама захар и 1 разрязана по дължина шушулка ванилия. В тази течност варете прасковите в продължение на 8-12 минути на слаб огън, след което извадете плодовете от сиропа и нека се охладят хубаво. |
Когато извадите плодовете от водата, сложете ги в купа с леденостудена вода. Ако не сте успели да обелите прасковите преди бланширането, сега е моментът да го направите, защото след тези процеси отстраняването на покритието им е лесно.
Сложете две половинки в подходящ съд, в който ще поднесете десерта. Върху всяка част от прасковата сложете по топка сладолед (използвайте лъжица за сладолед). Може да издълбаете част от месестата част на плодовете за по-голяма стабилност на пълнежа.
Полейте десерта с охладилия се вече малинов сос. Украсете със заделените малини и ментови листенца по желание.
Знаете ли, че с под наименованието мелба се среща и сорт ябълки, наречени на същата австралийска оперна певица, на която е посветен и десертът Праскови Мелба. Сортът е летен и е създаден в Канада през 1898 година, когато сопраното Нели Мелба се радва на голяма популярност. Това е и причината, поради която хибридът получава нейното име. |
Праскови Мелба в сироп
Необходими продукти:
- 3 праскови;
- 6 топки ванилов сладолед;
- За сиропа: 1 чаша захар, 2 чаша вода и 1 чаша лимонов сок;
- За пюрето: 2 чаши малини, 2 супени лъжици лимонов сок и 1 чаша захар;
- За украса: бита сметана и печени бадеми за украса.
Начин на приготвяне:
Бланширайте прасковите за 1-2 минути във вряща вода, след това ги обелете и разрежете на две. Отстранете костилките и сложете плодовете в съд със студена вода (лед).
Направете сиропа. За целта смесете водата, захарта, лимоновия сок (може да добавите и ванилия, ако желаете) и нека всичко заври. Когато това стане, свалете от котлона и оставете сиропа за 10 минути на стайна температура, за да изстине. Потопете прасковите в него за 20-30 секунди и извадете.
За да направите пюрето, смелете с помощта на блендер малините заедно с лимоновия сок и захарта. След това прецедете, за да се отстранят семенцата от плодовете.
Вземете подходящ за сервиране на десерта съд и сложете в него половинка праскова, топка сладолед и полейте с малиновото пюре. Украсете с бита сметана и печени с бадеми. По същия начин продължете и с останалите плодове и сладолед. Ще получите 6 порции от десерта.
Мелбата в наше време
Днес с наименованието мелба обикновено определяме комбинацията от сладолед и плодове, гарнирани с плодов сос, шоколадов или друг топинг. Вкусовете на съвременната мелба са най-различни, защото за приготвянето й може да се използват както всевъзможни видове сладолед, така и абсолютно всички плодове, включително и цитруси. Десертът се декорира според фантазията на готвача и украсата може да бъде не само плодова, но и от ядки, шоколадови парченца, ментови листенца, бисквити, бонбони, вафлени пурички...
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL СЪС СЛАДОЛЕД СТРАЧАТЕЛА 80 гр.
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ С ДЪРВЕНИ СЛАДОЛЕДИ / БЛИЗАЛКИ BJ059
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ - НАПРАВИ СИ СЛАДОЛЕДИ 14087
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Как да си направите домашен сладолед в торба
- Лимонов сладолед с авокадо без захар
- Ягодов сладолед с кокосово мляко
- Домашен млечен сладолед с кафе
- Фрапе със сладолед и шоколад
- Бананов сладолед с бял шоколад
- Сладоледи с необичайни вкусове, които може да ви се прииска да опитате - част 1
- Плодов коктейл със сладоледено кисело мляко
- Хрупкав сладолед с ядки и течен шоколад
- Домашен сладолед с бял шоколад и шамфъстъци
Коментари към Мелба – сладоледеният десерт, вдъхновен от операта