Сладолед
По-голямата част от хората обичат сладолед. Мненията, относно ползата и вредата на това сладко изкушение са различни, затова ще се придържаме към правилото, че всичко трябва да се консумира с мярка.
Плодовите сладоледи съдържат около 30% захар и нямат мазнини. В млечните - захарите са по-малко – до 16%, в сравнение с други сладоледи, но пък има мазнини.
Натуралните животински мазнини са изключителен продукт, който ни дава сила и енергия. В сладоледа от натурални продукти се съдържат много полезни вещества (най-малко 100): над 20 аминокиселини, 25 мастни киселини, 20 витамина, 30 минерални соли и ензими, важни за нормалния обмен на веществата.
Сладоледът е полезен, ако е приготвен от натурално мляко, тогава той е хранителен и калоричен, възстановява енергията, утолява глада.
Този продукт не е подходящ за хора с наднормено тегло и диабетици, заради високата си калоричност (която може да бъде до 500 ккал на 100 грама) и съдържанието на захари. Сладолед, приготвен от животински мазнини, не трябва да се консумира от хора с повишен холестерол.
Млечният продукт има най-малко мазнини, в сравнение с останалите видове (без плодовия) и е с най-малко калории. Големи количества захар има във всички сладоледи, тя се усвоява лесно и бързо повишава нивото на глюкоза в кръвта.
Честата употреба на продукта може да доведе до главоболие, бързо понижаване на температурата на тялото (особено, ако го ядем бързо), свива кръвоносните съдове и към главния мозък постъпва по-малко кръв, което е и причина за главоболието.
Страдащите от исхемична болест на сърцето, атеросклероза и кариес е по-добре да се въздържат от това ледено изкушение или да го консумират изключително рядко. Дори здравите хора не бива го приемат всеки ден, а най-много 2-3 пъти седмично.
Що се отнася до децата, мнението на специалистите се различава: едни смятат, че е добре сладоледът да се дава като десерт след хранене, за да не убие апетита; според други – това не трябва да се прави, защото той затруднява храносмилането.
Всъщност, ако се консумира премерено, сладоледът може да се приема от почти всички. Повечето специалисти са на мнение, че 100 грама от продукта за седмица не могат да навредят на никого.
Снимка: ctrend.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 60.0 мл. |
Белтък | 4.0 гр. |
Мазнини | 11.0 гр. |
Въглехидрати | 23.0 гр. |
Калории | 218 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL СЪС СЛАДОЛЕД СТРАЧАТЕЛА 80 гр.
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ С ДЪРВЕНИ СЛАДОЛЕДИ / БЛИЗАЛКИ BJ059
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ - НАПРАВИ СИ СЛАДОЛЕДИ 14087
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Сладкарски изделия
- Как да си направите домашен сладолед в торба
- Лимонов сладолед с авокадо без захар
- Ягодов сладолед с кокосово мляко
- Домашен млечен сладолед с кафе
- Фрапе със сладолед и шоколад
- Бананов сладолед с бял шоколад
- Сладоледи с необичайни вкусове, които може да ви се прииска да опитате - част 1
- Плодов коктейл със сладоледено кисело мляко
- Хрупкав сладолед с ядки и течен шоколад
- Домашен сладолед с бял шоколад и шамфъстъци
Коментари към Сладолед